x

FAKTORI RIZIKA

Ovo je najbolja hrana za zdravlje našeg mozga, kaže dijetetičarka

Dijetetičarka Lauren Manaker otkriva kako hrana koju jedemo također može utjecati na naše kognitivno zdravlje


Učenje razmišljanje, rješavanje problema, donošenje odluka i sposobnost održavanja pažnje spadaju pod pojam koji se u medicinskim krugovima naziva kognitivnom funkcijom. Nažalost, otprilike dvoje od troje Amerikanaca doživi kognitivno oštećenje u prosječnoj dobi od 70 godina, donosi Eat This.

I dok je dob najvećih faktora rizika za doživljavanje kognitivnog pada, drugi faktori rizika uključuju obiteljsku anamnezu, razinu obrazovanja, povredu mozga, tjelesnu neaktivnost i hronična stanja poput Parkinsonove bolesti, bolesti srca i moždanog udara te dijabetesa. Ali dijetetičarka Lauren Manaker otkriva kako hrana koju jedemo također može utjecati na naše kognitivno zdravlje.

Studije pokazuju da hrana koju uključujemo u svoju prehranu ima ključnu ulogu u podržavanju funkcije mozga, dobrog pamćenja i općeg kognitivnog blagostanja. Općenito, podaci pokazuju da se čini kako prehrana s niskim udjelom masti štiti od kognitivnog pada, kao i prehrambeni obrasci koji uključuju mediteransku, DASH i MIND dijetu.

Prema dijetetičarki Manaker, namirnice koje bismo trebali konzumirati što češće jer su najbolje za zdravlje našeg mozga uključuju jaja, gljive, orahe, borovnice, losos, naranče, zeleno lisnato povrće i lubenicu.

Izvor: avaz.ba


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.