x

10 finansijskih zamki zbog kojih roditelji troše previše novca

Podizanje djece je skupa aktivnost. Tu ima niz troškova o kojima čovjek ni ne razmišlja prije nego što dobije bebu. Hrana, odjeća, obuća, vrtić, dadilja, školski obroci, aktivnosti, knjige, izlasci... Nema kraja.

Uz sve te troškove, roditelji dođu u iskušenje da kupe neku 'sitnicu' svojoj deci, ali dugoročno to je samo bacanje novca.

Evo kako roditelji troše novac na djecu kad bi mogli da uštediti više novca za penziju ili njihovo obrazovanje:

Oprema za bebe

Ako već imate starije dijete, sigurno i čuvate neke njihove stvari koje su prerasli. Umjesto da kupujete novu opremu - poput nosiljke, kolica ili hranilice, iskoristite sve što imate i što je još u dobrom stanju i za mlađe dijete.


Brendirana odjeća

Umjesto da ove godine svojoj kćerci ili sinu naručite potpuno nove čizme nekog poznatog brenda, radije kupite na akciji, od prošle sezone ili preko oglasa.

Vjerovatno ćete pronaći nešto jednako simpatično, a možda vam se i posreći pa naletite na nešto izvrsno po niskoj cijeni. Isto vrijedi i za svu brendiranu sportsku odjeću. Stvar je u tome što djeca brzo prerastu tu odjeću pa ima više smisla novac uložiti u nešto što će im biti potrebnije i trajnije.

Marketinški usmjereni proizvodi na djecu

Da li sjete se ikada zapitali kako vaša djeca mogu da uočiti flastere iz 'Ratova zvijezda', Sunđer Bob pjenu za kupanje ili Elzinu 'Zamrznutu' pastu za zube udaljenu kilometar od ulaza prodavnice?

Ti se proizvodi se plasiraju baš njima, pa čak i postavljaju u razmeni njihovih očiju u prodavnicama. Zašto da plaćate više za flastere s likom 'My Little Pony-a" ako i obični obave posao?

Bicikli, rolere i slično

Koje dijete ne voli novi bicikl od Deda Mraza? Ali istina je da jednako brzo kao što djeca prerastu odjeću, prerastaju i bicikle, rolere, klizaljke i slično.

Takve stvari se ne isplati da kupite nove. Umjesto toga, pogledajte oglase jer puno roditelja prodaje skoro pa nove bicikle ili klizaljke koje su njihova djeca prerasla, a u mnogim slučajevima i rijetko koristila.

Elektronika, aplikacije i video igre

Elektronika i tehnologija način su života za nadolazeće generacije i neće nestati (čak i ako to želite). Iako je tehnologija u nekim pogledima sjajna, pa čak i bitna za učenje tokom pandemije, s njom treba oprezno.

Besplatne aplikacije skoro uvijek imaju plaćenu verziju plus dodatke koji se plaćaju unutar aplikacije. Video igre također mogu da budu jako skupe, a vaše će dijete ili htjeti sledeću najbolju stvar za sedam dana ili će se umoriti od igre prije nego što trepnete.

Rešenje: Ako vaše dijete želi aplikacije i video igre, neka ih 'zaradi' obavljajući kućne poslove.

Impulsna kupovina

Da li ste ikada odveli dijete u veliku prodavnicu sa mešovitom robom i zapitali se na što ste ostavili tolike novce na blagajni? Ukratko - u šoping je najbolje ići sam i s popisom.


Rođendanske proslave

Vašem trogodišnjem djetetu ne treba ekstravagantna proslava. Jednostavna proslava, torta i mali poklon biće dovoljni. Također, nema potrebe zakazivati ​​više zabava, poput jedne u školi, jedne sa svakom stranom porodice i zabave samo za prijatelje.

Kućni ljubimci

Porodični pas za kojeg se prvenstveno brinu roditelji je jedno, ali hrčak, riba, gušter i sva druga mala stvorenja za koja vaša djeca se odluče da ih moraju da imaju mogu početi kao jeftini kućni ljubimci, ali završiti kao gutači novca.

Hrčku je potreban kavez, piljevina, hrana, igračke i još mnogo toga, ali hoće li živjeti dovoljno dugo da uživa u svim svojim sadržajima? Čak i ako se to dogodi, vaša djeca bi u roku od nekoliko nedelja mogla da izgube interes - ostavljajući vas kao glavnim odgovornim za još jedan život.

Izlasci po restoranima

Ručak ili večera s djecom obično nisu zabavni, jer deci brzo boravak dosadi. U to ćete potrošiti dosta novca na hranu koju jedva da će dodirnuti, a kamoli uživati u njoj.

Jesti napolju kao porodica je lijepo u teoriji, ali jednostavno se ne isplati. Ostanite kući, kuhajte ono što znate da će vam djeca jesti i lijepe restorane ostavite za večeri kad ćete moći s partnerom ili prijateljima i stvarno uživati u hrani i ambijentu.

Velike igračke za dvorište

Da li vas djeca mole za trampolinu u dvorištu, dečje igralište s dvije ljuljačke i toboganom ili mali pješčanik? U nekim slučajevima ove kupovine imaju smisla, ali morate da se uvjeriti da su zaista vrijedne ulaganja.


(b92)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.