x

10 manje poznatih stvari o državi na dva kontinenta

Nije sigurno gdje su rasli prvi tulipani, ali su upravo Turci popularizirali cvijet i predstavili ga Europi. U Nizozemsku, čiji je ovaj cvijet danas simbol, tulipani su stigli u 16. stoljeću, kad je flamanski veleposlanik s dvora Sulejmana veličanstvenog, donio sjeme tulipana. Ostalo je sve, povijest.

Nekima je možda najpoznatija po Aja Sofiji, nekima po Ataturku, ali zadnje vrijeme i Erdoganu. Bilo kako bilo, ova prilično velika zemlja krije razne ljepote i zanimljivosti, pa kroz deset raznih točaka napravite s nama šetnju po Turskoj.

Jedna od najstarijih i najvećih tržnica

Danas kad svi idu u raznorazne šoping centre, vi odite i posjetite tržnice kakve su bile nekad. Slavni istanbulski Veliki bazar radi od 1455. godine, nedugo nakon što je otomansko carstvo zauzelo Konstantinopol. Naravno, stoljećima je rastao, pa se tako u međuvremenu protegnuo na šezdesetak ulica na čijem se području nalazi više od 3 hiljade trgovina!


Piletina u desertu

Da, prilično poznati desert zove se tavuk gogsu, ili puding od pilećih prsa. U najmanju ruku, radi se o neobičnoj kombinaciji kuhane piletine, mlijeka i šećera, a sve to začinjeno je – cimetom. Iako neobično, oni koji su ga probali kunu se u ovo jelo, pa ne budite kukavica ni vi već naručite svoj tavuk gogsu...


Neprocjenjivo kulturno blago

Prema UNESCOvoj stranici, u Turskoj se nalazi 18 mjesta koje se smatraju materijalnom kulturnom baštinom. I da, smjestilo se tu svega, od mezolitičkog svetišta Gobekli tepe (danas vidljivi tek ostaci), preko biblijskog grada Efeza, pa sve do Galipolja, koje je svjedočilo velikoj bitci u Prvom svjetskom ratu. Stoga, ako tražite povijest, slobodno se zaputite u Tursku.

Zemlja svetaca

Onaj koji 6.12. napuni čizmice, sveti Nikola, rođen je u Patari, sveti Pavle potječe iz Tarsusa, a djevica Marija sahranjena je u blizini Efeza. Također, priča kaže kako se i Noina arka nakon potopa našla na – Araratu.

Turska, zemlja tulipana

Nije sigurno gdje su rasli prvi tulipani, ali su upravo Turci popularizirali cvijet i predstavili ga Europi. U Nizozemsku, čiji je ovaj cvijet danas simbol, tulipani su stigli u 16. stoljeću, kad je flamanski veleposlanik s dvora Sulejmana veličanstvenog, donio sjeme tulipana. Ostalo je sve, povijest.


Planine, planine, planine...

Iako je nekako ne poznajemo po zimskim radostima, valja reći kako je Turska dom impresivnim planinskim lancima, te se može pohvaliti sa čak 130 vrhova viših od 3 hiljade metara. Također, dobar dio njih skriva i skijališta, pa da smo možda bliže Turskoj, brojni Hrvati skijaški tjedan možda ne bi provodili u Flachau, Bad Kleinkircheimu ili Krvavcu, već bi skijali u Palandokenu, skijalištu koje seže do više od 3 hiljade metara!

Podzemni prelazak kontinenata

Kao što je dobro poznato, Istanbul je grad koji leži na dva kontinenta – Europi i Aziji. Dugo je trajala ideja kako ih je najbolje povezati, a 2013. godine, otvorenjem Marmaray metro linije, podzemnim putem omogućen je prelazak kontinenata!

Hrvanje u ulju

Mogu Turci voljeti nogomet i biti ludi za Galatasarayem, Besiktasom i Fenerbahceom, ali nacionalni sport je ipak nešto sasvim drugo, a riječ je o hrvanju u ulju. Naime, već više od 600 godina, dvojica muškaraca namazanih uljem stanu jedan nasuprot drugog i igre mogu početi...


Filmska industrija

Proteklih godina i sami smo svjedoci lude popularnosti turskih serija, koje su u potpunosti zamijenile nekad popularne meksičke ili brazilske. Godišnje se u zemlji snimi više od 100 filmova, a Turci svoje itekako vole, pa često prolaze bolje od raznih holivudskih blockbustera!

Turkish Airlines

Ponos zemlje svakako je i nacionalna aviokompanija, zahvaljujući kojoj je Istanbul doslovno centar svijeta. Iz zračne luke Ataturk, letjeti se može prema tristotinjak različitih destinacija, tako da nije ni čudo da Istanbul stalno bilježi broj turističkih dolazaka. Također, prema brojnim anketama, Turskih Airlines redovno je jedna od najboljih kompanija planete.


(Punkufer.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.