x

10 najprodavanijih automobila u Velikoj Britaniji

Ford Fiesta najprodavaniji automobil u Velikoj Britaniji u prvih šest mjeseci 2020. Više od 20.000 kupaca je povjerenje ukazalo ovom automobilu.

Naravno, brojke koje su zabilježene u periodu januar-jun daleko su od onoga na šta smo navikli kod britanskog tržišta. Efekti pandemije, samoizolacije i vanrednog stanja uzeli su danak na tržištu automobila. Posebno je kritično bilo u aprilu, kada je u cijeloj zemlji prodato nešto više od 4.300 automobila.

Od tada se stvari polako, ali sigurno popravljaju, ali i dalje je nezahvalno prognozirati kakav će ishod biti do kraja godine. Neki stručnjaci navode da će cijela godina biti najmanje 30 odsto lošija u odnosu na prethodnu kada je riječ o prodaji novih automobila, a pred vama je lista 10 najprodavanijih automobila u 2020.

1. Ford Fiesta

Na prvom mjestu je Fiesta. Ništa novo, niti šokantno jer je Fiesta godinama unazad lider u Velikoj Britaniji i teško da će je neko u dogledno vrijeme skinuti sa ove pozicije. Fordov mališan prodat je u 21.098 primjeraka.

2. Ford Focus

Nije tajna da Britanci Ford smatraju praktično domaćim proizvodom, te ne čudi ni dobar plasman Focusa. Ovaj američki model stigao je u prvih šest mjeseci ove godine do 18.145 kupaca.

3. VW Golf

Golfu je za malo "pobjeglo" drugo mjesto na ovoj listi, s obzirom na to da je na Ostrvu isporučeno 17.889 jedinica. Britanija je izuzetno bitno tržište za Golf, jer je tamo među najpopularnijim vozilima decenijama unazad.

4. Vauxhall (Opel) Corsa

Očekivalo se da se “domaća” Corsa nađe u pet najprodavanijih modela. Corsa ostaje Vauxhallov najpopularniji model u Velikoj Britaniji sa 17.646 dostavljenih primjeraka.

5. Nissan Qashqai

Qashqai se naravno proizvodi u UK, zbog toga je logično da se ovako dobro kotira na listi. Japanski SUV stigao je do 14.686 kupaca u prvom polugodištu.

6. Mercedes A klasa

Prvi premijum model i to ovako visoko na listi najprodavanijih! Mercedes se godinama trudio da učini A klasu poželjnijom i boljom i čini se da im je to konačno uspjelo. U prvih šest mjeseci je u Velikoj Britaniji je prodato 13.726 jedinica.

7. Mini

Gledajući ovu listu sasvim je jasno da Britanci preferiraju domaća vozila, odnosno ona koja se proizvode u njihovoj zemlji. Otuda i tako dobar uspjeh Minija koji je ostvario solidan rezultat sa 12.240 isporučenih primjeraka.

8. Toyota Yaris

Japanski heč je u velikom naletu u Velikoj Britaniji, s obzirom na činjenicu da je u junu prodato svega 186 primjeraka manje nego rivala Ford Fieste. Ipak, američki model je i dalje neuhvatljiv za Yarisa, koji je u proteklom polugodištu zabilježio 10.134 prodata automobila.

9. Kia Sportage

Još jedan SUV na listi je Kia Sportage. Korejski adut uspio je da se popne relativno visoko na listi najprodavanijih u ovoj godini. Sportage je tako došao do 10.122 kupca u Velikoj Britaniji.

10. Volkswagen Polo

U posljednjih 18 mjeseci Polo bilježi veliki pad prodaje na Ostrvu. Krajem 2018. godine bio je drugi najprodavaniji automobil u ovoj državi, ali je otada popularnost značajno manja. Polo je prodat u 10.114 primjeraka zaključno sa junom u Britaniji.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.