x

ZLOČIN U ŠKOLI

24 sata prije masakra, on je prelomio da od djeteta postane ubica! Vještak: Roditelji su morali da primijete da se nešto strašno dešava!

U Beogradu je jučer saslušana majka dječaka koji je počinio masakr u OŠ „Vladislav Ribnikar“. Ona je dala odgovore na deset pitanja. Kurir saznaje da se dječak predomišljao, da je prije masakra htio da zove majku da dođe po njega, ali se ipak oslučio za ovaj stravičan masakr.

Njegova majka je saslušana kako bi se utvrdilo da li je bilo zapuštanja ili zlostavljanja dječaka. Dječakov otac je u pritvoru i tereti se za krivično djelo protiv opšte sigurnosti. Kakve kazne su zaprijećene za navedena djela, za šta se sve i kako mogu teretiti roditelji čije dijete počini teško krivično djelo, ali i šta je pronađeno u telefonu dječaka ubice i koji od sedam dokaza mogu biti ključni pri vještačenju?


O ovoj temi sa urednicom i voditeljkom jutarnjeg programa Kurir TV Redakcija Snežanom Petrović razgovarali su advokat Jovanka Zečević i specijalista sudske medicine i stalni sudski vještak dr Ljubiša Božić.


- U ovoj situaciji je mnogo drugačije nego u sličnim prethodnim. Ta zlostavljanja su bila očigledna u ranijim slučajevima, s različitim povredama djece, koja su bila zapuštena i zlostavljanja. U ovoj situaciji ovo djelo je sporno za dokazivanje. Imajući u vidu saznanja iz medija, ovo je vrlo sporna situacija vezana za zanemarivanje, koje teško može da se tretira kao klasično zanemarivanje djeteta. Ovdje možda roditelji nisu željeli da vide pravu situaciju djeteta i priznaju da im dijete ma probleme. Kao roditelj ne mogu da se nije manifestovalo u njegovom ponašanju bilo šta. Roditelji moraju da budu svjesni realnih problema koje dijete ima, a to bi trebalo da spada u zanemarivanje. Konkretno, nisam sigurna da li će se tretirati kao krivično djelo -kaže Jovanka Zečević.


Sudski vještak prokomentarisao je slike oružja koje su nađenje u dječakovom telefonu.

- Sve ono što je već verifikovano iz laptopa i telefona, to su prateći i ne tako važni dijelovi. Ništa nije nepoznato u tom zločinu, od kretanja do oružja koje je koristio. U čitavom slučaju dominira je kako je neko s nepunih 14 godina učinio i zašto, i gdje su roditelji u svemu tome. Otac je u pritvoru, majka na saslušanju, to je normalno ne bi li se došlo do nekog zaključka. On je na nekoj ekskurziji sedam dana spavao na fotelji, ponašao se drugačije od ostalih vršnjaka. S druge strane, nemoguće je da se pored nas u kući desi nešto tako intenzivno kao što je prelazak iz djeteta u masovnog ubicu, a da se ništa ne primijeti. Evidentno da nije glup, a radnje su imale pripremni i prelomni dio i tih 24 sata uoči kobnog događaja morali su da budu evidentni za njegovu okolinu. Pazite, to je dječačić od 13 godina gdje već imaju pravo na nekakvu samostalnost. Ali, ta opservacija je bila na nivou da oni to nisu evidentirali, da se u njemu nešto obično lomi - smtra Božić.

.

.

.

Izvor: Kurir 

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.