x

3 najčešća razloga raspada braka

Iako je svaki par poseban, postoje određeni konflikti koji nam se svima dešavaju zbog načina na koji funkcionira naš mozak. Razvod spada među 3 najstresnija događaja koja možete iskusiti u životu. On gotovo uvijek mijenja život iz temelja i zahtijeva mnogo mentalne i emocionalne snage i strpljenja. No za neke je parove razvod mnogo bolje rješenje od ostanka u nezdravom i nesretnom braku.

Iako je svaki razvod jedinstven kao i svaki par koji ga prolazi, ipak se mogu odrediti neki općeniti uzroci koji vode prema toj konačnoj odluci. Svaki par proživljava specifične događaje prije nego što odluče prekinuti, no teme oko kojih se vrte imaju svoje korijene u općenitoj ljudskoj psihi. Ovo može biti dobro jer sada možete naučiti šta bi vas i partnera moglo razdvojiti u budućnosti, i možda možete utjecati na to prije nego što se stvari krenu raspadati. Prema nekim stručnjacima, postoje 3 najčešća razloga za razvod braka.

Nemogućnost da ”poprave” odnos nakon svađe

”Popravak” je riječ koja se najčešće spominje u okolnostima razvoda braka. Par koji može popraviti svoj odnos nakon svađe aktivno radi na unaprjeđenju svoje veze. Ovo je ključ sretnog braka. Parovi se svađaju oko najrazličitijih stvari a zbog te nevoljnosti i nemogućnosti popravka na kraju se osjećaju udaljeno i neshvaćeno. Ako ne možete preći preko tog problema, vjerovatno vas u budućnosti čeka razvod.

Razilaženje

Ovo je vrlo slab i općenit koncept, ali i najčešći razlog za prekid. Najviše parova na brakorazvodnim parnicama spominje razilaženje kao razlog za razvod. Ovo se uglavnom svodi na to da partneri više ne mogu, ili ne žele, ulagati u zajedničku budućnost. Ako par ne njeguje vezu, ona počinje stagnirati i nakon toga propadati. Ovo pokazuje da u većini slučajeva razvod ne pokreće ona posljednja kap koja je prelila čašu, nego dugotrajno osipanje. Predviđanje ovog osipanja vrlo je teško, ali svejedno je dobro shvatiti da zbog toga dolazi do razvoda i možda prepoznati prve znakove.

Emocionalno preopterećenje

Emocionalno preopterećenje obično se događa kada partneri raspravljaju ili se svađaju o stvari koja ima prilično velike emocionalne uloge ili izaziva najveće razilaženje u stavovima. Tada se obično dešava opterećenje nervnog sistema i aktivira se unutarnji sistem za otkrivanje prijetnji. Ovo može postati hronični problem u vezi i može navesti par da se konstantno osjeća ugroženo od druge strane, što ih ostavlja emocionalno nezadovoljenima, tužnima i usamljenima.


(Ljepota i zdravlje)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.