x

3 stvari koje biste trebali učiniti nakon poroda

Prečesto se o tome što učiniti u četvrtom tromjesečju odnosno što učiniti nakon poroda ne govori dovoljno. Veći je fokus na drugo i treće tromjesečje. A četvrto može biti jedno od najtežih razdoblja za nove mame, i emocionalno i fizički.

Bez obzira na to kakva je bila trudnoća i porod, trebate vremena da se oporavite i zacijelite. I ako ste prvi put mama da shvatite kako cijela ta stvar s roditeljstvom funkcionira.

Donosimo naše preporuke što biste trebali učiniti nakon poroda!

1. Čuvajte se

Briga o novorođenčetu posao je 24/7. Toliko je zahtjevno (iako prekrasno!) da možete početi zanemarivati ​​svoje potrebe. I posvećivati ​​sve svoje vrijeme i pažnju ovoj savršenoj maloj bebi koja u svemu ovisi o vama. Može biti teško sebe staviti na prvo mjesto tijekom prvih nekoliko tjedana i mjeseci nakon poroda. Ali, isto tako ne možete biti najbolja mama i partner ako se prvo ne brinete o sebi.

Što to znači?

Dopustite si odmor!

Nemojte pretjerivati. Pridržavajte se ograničenja koje je odredio vaš liječnik.

Pijte puno vode, osobito ako dojite, i jedite što je moguće zdravije što češće možete.

Nastavite uzimati prenatalne vitamine ili multivitamine sa željezom.

Idite na pregled nakon poroda. Ako jedan pregled nakon 6 tjedana nakon poroda nije dovoljan, zakažite još jedan.

Obratite pozornost na svoje fizičko i psihičko zdravlje. Reći će vam se kako pomoći svom tijelu da se izliječi, ali zapamtite da je vaše mentalno zdravlje jednako važno.

Ako patite od postporođajne depresije, pokušajte s jogom ili nosilicom. I vježbe joge i nošenje bebe mogu pomoći u ublažavanju postporođajne depresije.

Nemojte se uspoređivati ​​s drugim mamama koje vidite na internetu ili u svom susjedstvu. Uspoređivanje je kradljivac radosti, a vi možete i trebate osjećati toliko radosti kao roditelj. Sve u roditeljstvu zahtijeva strpljenje i praksu.


2. Jednostavna svakodnevna njega i rutina bebe

Koliko god svi volimo miris bebe koja je tek izašla iz kupke, vašem novorođenčetu nije potrebno kupanje svaki dan. Možete koristiti nježne maramice za bebe da im obrišete lice, vrat i ruke po potrebi umjesto da ih kupate svaki put.

Novorođenčad nisu baš rutinski tip. Hranit će se na zahtjev, i spavati veći dio dana. Međutim, možete započeti s postavljanjem temelja uvođenjem kratke rutine odlaska na spavanje u dobi od oko 4 tjedna. Nešto tako jednostavno kao što je mijenjanje pelena vašoj bebi, oblačenje pidžame i umotavanje u povoje odlično je mjesto za početak.


3. Prihvatite pomoć

Bit će trenutaka kada ćete se osjećati tužno, umorno i vjerojatno premoreno. U redu je ako doživite bilo koji od ovih osjećaja. Također je u redu priznati da je biti mama teže nego što ste mislili da će biti. Ali dobra vijest je da ne morate sve učiniti sami.

Prvo što možete učiniti je biti otvoren i iskren sa svojim partnerom o tome kako se osjećate. Neka pomažu s bebom, kuhanjem i pospremanjem. Također možete zamoliti svoju obitelj i prijatelje da čuvaju djecu ili pomognu oko kućanskih obaveza.

Kada se brinete za sebe i pokušate pojednostaviti svoj život nakon poroda, to vam može pomoći da se osjećate bolje. I može vam pomoći da postanete samouvjerenija i kompetentnija majka.


(Bebe.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.