x

33 žrtve danas će naći smiraj u Srebrenici!

Oni su bili braća, sinovi, muževi, očevi… a okončali su kao žrtve genocida. Ta gorka sudbina zadesila je 33 Srebreničana koji će danas biti ukopani u dolini bijelih nišana. Ubijani su na najbrutalnije načine, strijeljani, klani, ranjavani, u mukama su iščekivali posljednje sate.

Posmrtni ostaci nijedne od žrtava genocida koje će danas biti ukopane, nisu kompletni. Njihovi tabuti sinoć su izneseni iz fabrike akumulatora. Jedan do drugog poredani su u musali. Nakon više od dvije decenije, njihovi najmiliji zauvijek će se oprostiti od njih. Bit će ukopani pored 6.610 žrtava.

Majka Šaha

Sinoć je u Memorijalnom centru pred duše ubijenih proučena dova, čemu je prisustvovao veliki broj ljudi, koji su iz svih krajeva svijeta došli da bi danas klanjali dženazu. Pridružit će se velikom broju članova porodica ubijenih Srebreničana.

Najmlađa žrtva koja će ove godine biti spuštena u kabur je Osman Cvrk, koji je ubijen kad je imao samo 16 godina. Najstarija žrtva je Šaha Cvrk. Ona je imala 81 godinu. Ubijena je zajedno sa sinom.


Ne dižući ruke s njenog tabuta, od nje se oprostio drugi sin Nezir Cvrk. Niz njegovo lice slijevali su se potoci suza. Njegov oproštaj od tri člana porodice bio je najemotivnij, jauci su odzvanjali halom.

- Ukopat ću mamu Šahu, brata Rašida i bratića Osmana. Ovo mi je mama ovdje, koja me je rodila - pokazivao je Nezir dok je brisao suze.

Njene kosti pronašao je 2005. godine.


Goloruko dijete

- Našao sam tada samo njenu glavu i vrat. Sve sam do sada čekao ne bih li našao još koju kost. No, nisam. Srce će mi pući. Ostala je u kući, bila je nepokretna. Na koljenima je hodala i puzala. S njom je bio brat, u kući su ih pobili. Nepokretnu ženu i brata sa posebnim potrebama. Ubicama jedino Bog može suditi – kroz jecaje je govorio Nezir.

S bratom će u mezar spustiti i maloljetnog Osmana.

- Bio je dijete, goloruk. Već sam dva brata ukopao. Sutra ću i njih troje. Svih petero jedni kraj drugih - kaže Nezir.

Otac, sin, braća

Danas će konačni smiraj naći će i otac i sin Zaim i Fuad Pilav, braća Fahrudin (25) i Zijo Mujić (28) te braća Isaković.

Asim Isaković imao je 20, a njegov brat Kasim dvije godine više. 

.

.

.

.

.

.

.

.

(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.