x

4 europska road tripa na koja bi trebalo otići barem jednom u životu

Ako ste u potrazi za potpunim zenom i velikim količinama morskih specijaliteta, ovo je putovanje koje ne smijete propustiti. Za ljubitelje kampera zapadna je Norveška najpopularnija destinacija...

Putovanja nas čine sretnima, a nema ljepšeg osjećaja nego sjesti u auto i krenuti u istraživanje... Ako je vjerovati portalu Euronews, na ova putovanja valja se otisnuti barem jednom u životu!

Irska: od istoka do zapada

Preporučena ruta: Kerry - Galway - Dublin

Trajanje vožnje: 6 sati

Irska je još uvijek podcijenjena s obzirom na ljepote kojima obiluje. Počnete li svoju rutu u Kerryju, možete započeti i s proučavanjem irske povijesti. Kameni otočići i napuštene crkvice u okolici svakako su vrijedni istraživanja.

Tri sata vožnje dijeli vas od Galwaya, a odličan je putokaz rijeka Shannon, čiju obalu cijelo vrijeme pratite. Galway je upravo proglašen „najprijateljskijim“ europskim gradom, tako da se isplati u njemu provesti barem jednu noć.

Nakon još jedne trosatne vožnje naći ćete se u Dublinu koji će zadovoljiti i one gladne umjetnosti kao i one gladne provoda i zabave. Od kulture do hrane, ovdje će svatko naći ponešto za sebe.

Italija: Amalfijska obala

Preporučena ruta: Ravello - Sorrento - Positano

Trajanje vožnje: 3 sata

Amalfijsku obalu ne treba posebno hvaliti, nadaleko je poznata po svojoj ekstremnoj ljepoti pa nije ni čudo da privlači i umjetnike, zaljubljenike u hranu i filmaše. Kako biste izvukli maksimum iz tog krajolika potreban vam je automobil, i to neki koji dobro podnosi vožnju uzbrdo.

Započnite izlet u Ravellu, malenom pitoresknom selu poznatom po veselim bojama i keramici. Nakon kratke vožnje po brdima put se ponovno spušta na obalu i dolazi do „dragulja obale“, Sorrenta. Iz njega se pruža predivan pogled na Napuljski zaljev (koji tehnički nije dio Amalfijske obale).

Posljednja postaja je Positano, gradić poznat po romantici i prefinoj hrani.


Norveška: vožnja uz fjordove

Preporučena ruta: Bergen - Flam - Loen

Trajanje vožnje: 6 sati

Ako ste u potrazi za potpunim zenom i velikim količinama morskih specijaliteta, ovo je putovanje koje ne smijete propustiti. Za ljubitelje kampera zapadna je Norveška najpopularnija destinacija.

Za početak putovanja grad Bergen odlična je točka, s lukom Bryggen koja se nalazi među planinama. Nemojte propustiti pojesti neki riblji specijalitet po kojem je grad poznat.

Kamo god krenuli iz Bergena, nećete pogriješiti, ali kao iduću postaju preporučujemo Flam, u kojem morate zastati kako biste razgledali brojne vodopade. Za one koji ih žele vidjeti još više izbliza organizirane su ture brodom.

Za kraj ostaje Loen i njegovo dizalo koje je najviše u Europi! S visine od 900 m pogled je stvarno nevjerojatan.


Portugal: od jednog sunčanog grada do drugog

Preporučena ruta: Lisabon - Porto

Trajanje vožnje: 3 sata

Lisabon je poznat po spoju ultramoderne kulture i stare elegancije. Bilo da želite posjetiti neki od 25 besplatnih muzeja, uživati u brojnim kafićima i restoranima ili jednostavno upijati poglede, svatko će u njemu naći nešto za sebe.

Vožnja na sjever prema Portu traje samo tri sata, ali teško da ćete je uspjeti odraditi bez stajanja. Jednostavno je šteta propustiti bajkoviti grad Sintru i palaču Pena.

Čak i ako u Porto stignete autom, obvezno posjetite željezničku postaju Sao Bento, koja je proglašena najljepšom na svijetu. 5 minuta hoda od nje nalazi se Ribeira, kvart poznat po finim ribljim restoranima i tapas barovima.


(Punkufer.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.