x

4 rješenja za najčešće probleme spavanja beba

Mnogi se roditelji pitaju jesu li na neki način uzrokovali i krivi za probleme spavanja beba i da se zato često bude ili spavaju isprekidano.

Međutim istina je da se svaki roditelj susreće s ovakvim nezgodnim situacijama. I kao i sa svakim drugim problemom roditeljstva, postoji više od jednog “pravog” načina za rješavanje toga.

Za tu smo svrhu naveli najčešćih pet problema sa spavanjem mališana i podijelili rješenja.


Rješenja za najčešće probleme spavanja beba

Kako bez puno suza naučiti bebu da sama zaspi?

Kako bi beba naučila sama zaspati, mora ovladati dvjema osnovnim vještinama:

sposobnošću da zaspi negdje drugdje osim na vašim rukama i

sposobnošću da zaspi bez ljuljanja

Rješenje:

Neki roditelji pokušavaju naučiti svoje bebe kako to učiniti tako što će ih pustiti da plaču u kolijevci, pretpostavljajući da će to same shvatiti. Međutim nama se čini da je više vjerojatno da će druga metoda djelovati.

A to je metoda gdje morate stvoriti novu asocijaciju spavanja za svoje dojenče.

Primjerice zamijenite ljuljanje bijelim šumom, dok ih ljuljate da spavaju četiri ili pet noći zaredom. Buka će za njih početi signalizirati početak procesa spavanja, čineći prijelaz s drijemanja u vašem naručju na spavanje u krevetiću puno lakšim. Ideja je stvoriti druge asocijacije na spavanje koje ne zahtijevaju vašu prisutnost kako biste bebi pomogli da zaspi.

Što ako beba spava bilo gdje osim kod kuće?

Vaše dijete brzo zaspi u autosjedalici, ali ne želi spavati kad ga pokušate uvesti u kuću? Tada neće zaspati u vrijeme spavanja ili drijemanja. U ovoj dobi bebe su vrlo znatiželjne o svijetu oko sebe. Ako zaspu tijekom kratkih vožnji automobilom, vjerojatno općenito ne spavaju dovoljno.

Rješenje:

Promatrajte svoje dijete tijekom 24-satnog ciklusa i vidite propuštaju li vam znakovi da je pospano: trlja li oči, ponaša li se zabrinuto ili cvili? Ako je odgovor na ova pitanja negativan, onda možda planirate izlaske preblizu vremenu za spavanje. I trebate prilagoditi svoj raspored. Na kraju krajeva, 20-minutni drijemež u autu može pokvariti dvosatni odmor kojem ste se radovali cijelo jutro.


Kako pomoći bebi da spava duže?

Vaša beba lako pada u san, ali ustaje nakon 20 minuta? Za sat vremena trljaju oči i izgledaju umorno. Kako im mogu pomoći da duže spavaju?

Rješenje:

Prvo što biste trebali pokušati učiniti jest otkriti glavni uzrok. Prigovara li vaša beba nečemu u svom okruženju za drijemanje? Možda joj je pretoplo ili prehladno? Preglasno ili pretiho? Ili možda jednostavno nisu svladali sposobnost da se umire i zaspu kad se probude.

Ako vaša beba stalno prerano ustaje nakon spavanja, prvo poradite na učvršćivanju njezine rutine noćnog spavanja.

Ako vaše dijete već dobro spava noću, pobrinite se da onda i preko dana spava u sličnom okruženju. Kupite debele zavjese i navucite ih preko prozora i stvorite opuštanu atmosferu prije spavanja slično njihovoj rutini prije noćnog spavanja.

Vaša beba se protivi drijemanju?

Rješenje:

Možda je vrijeme da izbacite jedan san drijemanja dnevno! Oko 90% 12-mjesečne djece odrijema dva puta dnevno, ali do 15 mjeseci oko 20% napusti jutarnji san.

Kako možete znati je li vaša beba spremna odustati od jutarnje sieste? Pogledajte njihovo ponašanje između 16 i 17 sati. Ako je vaša beba dobre volje i sretna, vjerojatno je dobro odmorena.

Zašto čekati kasno poslijepodne da se prati njihovo raspoloženje? Zato što na kraju dana mnoga djeca ostanu bez snage jer nisu dovoljno dobro spavala. Iako neka djeca navečer dobiju nalet energije zbog čega se može činiti da nisu umorna čak i kad jesu.


(Bebe.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.