x

4 stvari koje morate riješiti prije zajedničkog useljenja

Sanjate o tome da živite zajedno? Da san ne bi postao noćna mora, razmislite o ovome…

Ako jedno od nas dobije posao izvan zemlje, bi li onaj drugi pristao poći za njim?

Ako biste bez razmišljanja otišli živjeti s njim i na Južni pol jer doista želite vaš odnos podići na viši nivo, onda ne biste trebali imati nikakvih dilema. No ako se iza želje za preseljenjem kriju razlozi kao što su ušteda na režijama i stanarini (“Zašto bismo sve plaćali duplo?”) i na cijelu tu kombinaciju gledate više kao na odnos dvaju cimera, bolje razmislite dvaput. “Zajednički život iz pogrešnih razloga, kao što su oni financijske prirode, može vas uvući u kompliciran odnos iz kojeg se možda nećete moći izvući kada poželite“, upozorava W. Bradford Wilcox, profesor filozofije i voditelj Nacionalnog programa za brak na Sveučilištu u Virginiji. Stav: “Na taj bih način mogla imati svog frajera u krevetu samo za sebe svake noći“ puno je produktivniji od ovog: “Sve moje drugarice žive sa svojim frajerima, pa bih trebala i ja.”

Možemo li dogovoriti podjelu kućanskih poslova bez gađanja tanjirima?

Ako on ima ozbiljno loše mane, primjerice, izrazito je sebičan, to može prouzrokovati jednako ozbiljne probleme. Ako se brinete zbog prljavih bokserica razbacanih po cijelom stanu ili dignute daske na WC školjci, to su sasvim normalne i uobičajene stvari. Tačnije, 83 posto cura kaže da je početno razdoblje života s dečkom ujedno i najkonkretniji (i najteži) test njihove veze, a podjela poslova i zaduženja najveći je izazov, barem prema online anketi na stranici UGallery. Napravite to u stilu Carrie Bradshaw – dan prije selidbe uzmite pauzu, otvorite bocu vina koju čuvate za posebne prilike i preliminarno dogovorite buduće obaveze prema vašim afinitetima. “Svakako se dogovorite da oboje poštujete privatni prostor svog partnera“, savjetuje Samantha Boardman, psihijatrica i predavačica u Medicinskoj školi Weill Cornell.

Jesmo li spremni vrlo ozbiljno porazgovarati o novcu?

Ovo možda i nije najseksi razgovor koji ćete ikada voditi, ali to morate obaviti jer stavljanje potpisa na papire koji vas i zakonski obavezuju na neke stvari nije mala stvar. “Ako vaš partner ne plati svoj dio rate, to može utjecati i na vašu kreditnu sposobnost, primjerice – ako ste digli kredit tako da ga on otplaćuje, a vi ste sudužnik”, upozorava Alexa von Tobel, osnivačica i izvršna direktorica firme za financijsko savjetovanje LearnVest i financijska savjetnica Cosma. Von Tobel sugerira da napravite plan budžeta prema tome koliko procjenjujete da bi svako od vas mogao izdvajati za najam ili kredit, račune i životne troškove. Rijetko se dogodi da je situacija idealna i da se troškovi dijele napola. Najvažnije je da napravite plan kojim će obje strane biti zadovoljne.

Hoće li ovaj korak loše utjecati na naš mogući brak?

Zaboravite sve ono što su vam pričale vaše mame i bake. Život udvoje ne znači da ćete zauvijek ostati par i da nikada neće kleknuti pred vas te vam staviti prsten na ruku. Zapravo, dvije trećine novosklopljenih brakova su upravo oni između osoba koje su se prije izmjene zavjeta odlučile prvo u praksi isprobati kako je to živjeti s nekim pod istim krovom, pokazuju istraživanja Odbora za savremenu porodicu. Budite iskreni o tome kako zamišljate svoju vezu u budućnosti, a ako želite da ona završi brakom, budite sigurni da oboje to želite iz pravih razloga.


(Ljepota i zdravlje)

KOMENTARI
1

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.


SRETNA NOVA GODINA SVIMA PROCITAJTE OVE KORISNE INFORMACIJE ZA GODINU 2020. KAKO DOSTAVITI ZAJAM PO JEDNOSTAVNOM PORUKU. Zovem se Marie Alice, samohrana sam majka 3 djece i takoder sam medicinska sestra u Zagrebu. Ovo je moja prica u 2019. godini, prevarili su me neki zajmodavci, svejer sam tražio kredit dok konacno nisam upoznao ovu lijepu ženu koja mi je pomogla da dobijem internetsku zajam. Ovo je opipljivo svjedocanstvo kako sam primio kredit od 60,000 eura uz kamatnu stopu od 2%. Receno mi je da je zajmodavac i žena kojoj vjerujem, pa sam odlucio kontaktirati s njom i ona mi je pružila priliku da podnesem zahtjev za kredit od njene tvrtke koji sam lako dobio, ali objašnjenje je da sam dobro zaradio kredit zdravlje i s manje stresa. Ako vas zanima zajam, možete joj se obratiti putem e-maila: ([email protected]) (WhatsApp: +16014560144)