x

5 europskih gradova koji bi se trebali naći na vašoj "bucket" listi

Čim se stanje normalizira, krenite na put, a najbolje da onda u jednom road tripu obiđete svih ovih pet genijalnih mjesta...

Dobra stara Europa i pregršt njezinih prekrasnih gradova. Teško je naći nekog tko ne bi sutra (mislimo na normalne okolnosti) „zapičio“ put Rima, Pariza ili Londona. No svi su ti gradovi krcati, od turista se nekad teško kretati po ulici. Stoga nije loša niti ideja umjesto gužvanja u redu za Koloseum ili Eiffelov toranj posjetiti neki od ovih prekrasnih, a znatno manje razvikanih europskih gradova...

Lyon, Francuska

"Pariz je uvijek dobra ideja", navodno je jednom davno izjavila Audrey Hepburn. I nije u krivu, Pariz je posebno, izvantjelesno iskustvo, ali vjerovali ili ne, Francuska nije samo Pariz već je čine i gradovi poput Lyona. Smješten gotovo u srcu zemlje, grad ima dugu povijest, koja seže još u doba starih Rimljana. Također, ovdje će na svoje doći i svi zaljubljenici u vino, ali i u prirodu i zabavu, s obzirom na to da grad vrvi zelenim površinama i raznim festivalskim događanjima.

Nürnberg, Njemačka

Sa svojim šarmom, bajkovitim dvorcima i bogatom poviješću, Njemačka je uvijek dobar odabir. No umjesto da upadate u gužve Berlina ili Münchena, zaputite se u bavarski grad Nürnberg, smješten tek jedan sat vožnje vlakom od Münchena, i opustite se uživajući uz sjajno tamno pivo i kobasice. Povijesno, riječ je o jednom od najvažnijih europskih gradova – najprije je desecima godina bio smatran neslužbenom prijestolnicom Svetog Rimskog Carstva, a po završetku Drugog svjetskog rata ovdje se sudilo nacističkim zločincima.

Gent, Belgija

Povijesna, moderna i s dobro poznatom gastronomskom kulturom koja uključuje čokoladu, pomfrit i još mnogo toga, Belgija je uvijek destinacija koju vrijedi vidjeti. No dok se svi žure u Bruxelles ili Brugge, vi se zaputite u Gent. Stari grad prilično je bajkovit i prošaran kanalima koji prolaze uz povijesne trgovačke kuće. Srednjovjekovna arhitektura nadopunjava se s postindustrijskom, a znamenitost koju ne smijete propustiti jest dvorac Gravensteen, izgrađen još u 12. stoljeću.

Girona, Španjolska

Udaljena tek sat vremena od Barcelone, Girona je jedno od magičnijih mjesta na koje ćete naići u Kataloniji. Iako većina kad dođe u Kataloniju posjećuje Barcelonu, recimo kako ćete ovdje upoznati istinski katalonski način života, usput razgledavajući šarene zgrade, kamene ulice, kao i mnoge građevine koje su nastale još u srednjem vijeku. Kao i u našem Dubrovniku, i ovdje se snimala planetarno popularna „Igra prijestolja“, a jedna od prvih znamenitosti koju biste trebali obići svakako je katedrala, građena ukupno tijekom sedam stoljeća, što garantira razne stilove gradnje.

Bologna, Italija

Iako nije nepoznata, većini nije ni na popisu prvih 10 mjesta prilikom odlaska u Italiju. Svi biste najradije za početak obišli Rim, Veneciju, Firencu, Milano, Cinque Terre i tako dalje, a Bologna nekako u svemu tome, ostaje – neotkrivena. Srećom, rekli bismo, jer još uvijek nije top turistička destinacija. Ovdje ćete prvenstveno, nakon što se nadivite crvenim zgradama, fantastično jesti, samo nemojte naručivati špagete bolognese jer to jelo zapravo – ne postoji. Nema veze, za zamjenu se utješite mortadelom, obiđite zabavno - gastronomski park Eataly i obećajte si kako ćete na dijetu čim dođete doma!


(Punkufer.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.