x

5 mitova o klasičnom vjenčanju – ne vjerujte u njih!

Zašto uopšte imati vjenčanje? Vjerovatno ćete razmišljati o ovom pitanju kada sretnete osobu sa kojom želite zajednički život. I sigurno će biti prijatelja i poznanika koji će potvrditi vaše sumnje u vezi sa proslavom.

Prije nego što odustanete od klasičnog vjenčanja, dobro razmislite dvaput kako kasnije ne biste zažalili zbog svoje odluke. I ne vjerujte uobičajenim mitovima o “noćnim morama” klasičnog vjenčanja.

Bilo koji stručnjak će ih lako pobiti.

Mit #1: Vjenčanje ništa ne mijenja

Samo vjenčanje, kao potpis na papiru možda ništa neće promijeniti, ali ceremonija sa čitanjem zakletvi – da. Jedno je doći u matičnu kancelariju i staviti svoj potpis na komad papira, a sasvim je drugo obećati da će vaša voljena osoba biti u tuzi i radosti, zajedno proći kroz dobro i loše i uvijek biti tu. A ako su vaši rođaci i bliski prijatelji u ovom posebnom trenutku uz vas, ove riječi će steći posebnu moć – posebno za vas. Davanjem obećanja i glasnim izgovorom, podsvjesno preuzimate odgovornost.

Mit #2: Vjenčanje je samo još jedno slavlje

Imate pravo da vjenčanje tretirate kao lijepo slavlje. Ali imajte na umu da se i u ovom slučaju razlikuje od redovnih zabava i praznika. Prije svega, to što je posvećeno ljubavi, iskrenosti i osjećanjima. Ali za razliku od, recimo, Dana zaljubljenih, ono takođe ima posebnu važnost. Ovo nije praznik samo za zaljubljene, već i za vaše roditelje i bake i djedove koji su vjerovatno imali isto vjenčanje. Vjenčanje je rijedak trenutak kada možete osjetiti iskrenost, ljubav i istinsku povezanost generacija koju ne možete osjetiti ni na jednoj zabavi.

Mit #3: Vjenčanje je uvijek isto

Prije nego što odbijete vjenčanje, pogledajte kakve su svečanosti sada. Prelijepa i senzualna zabava može se organizovati čal i u šumi, u blizini slikovite rijeke, čak i na obalama jezera Komo ili u starom francuskom zamku. Možete odabrati kameniti rt u Južnoj Africi, crnu plažu na Islandu ili neko drugo neobično mjesto koje vas karakteriše kao bračni par.

Mit #4: Glupo je trošiti toliko novca za jedan dan

Putovanje je predivno, ali biće ih (nadamo se) mnogo u vašem životu. Vjenčanje je jedan nezaboravan dan i jedna posebna ceremonija koju ne možete ponoviti. Osim toga, potrošiti puno novca nije neophodno: vjerujte, čak ni vjenčanje u Italiji nije toliko skupo kao što mislite. A postoje načini za uštedu. U slučaju prekomorskih vjenčanja, ne možete platiti gostima smještaj i dekor velikih razmjera, koji će u potpunosti zamijeniti prirodne ljepote Italije ili Francuske.

Mit #5: Dobro je vjenčanje teško organizovati, nemamo vremena da se bavimo time

Priprema za proslavu je zaista teška, ali veoma prijatna. Ali ako to ne želite, samo se obratite dobroj agenciji za vjenčanja – i tada vam je potrebno samo da se povremeno sastajete sa profesionalcima i popijete šolju kafe i porazgovarate o konceptu proslave, dekoru, postavljanju stola i drugim sitnicama u opuštenoj atmosferi. Svi ti napori neće vam oduzeti toliko vremena, ali definitivno će se isplatiti: imaćete jedan od najljepših dana u životu, dirljiv video i prekrasne slike koje možete pokazati djeci i unucima.


(Ljepota i zdravlje)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.