x

6 Montessori načela za svaki dan: Koristite velike riječi, čak i s malom djecom, dajte im slobodu unutar granica

Živjeti Montessori filozofiju kod kuće može se činiti zastrašujuće. Na kraju krajeva, nastavnici se educiraju da bi je provodili, pa biste se mogli zapitati: 'Kako uopće mogu koristiti ovu filozofiju kod kuće ako nemam potrebnu diplomu?'

Iako je istina da odgajatelji moraju imati potpuno razumijevanje pedagogije kako bi podučavali, postoje neke stvari koje možete raditi kod kuće bez dugih godina učenja.

Kako bismo vam pomogli da započnete, predstavljamo vam šest elemenata Montessori filozofije koje svatko može koristiti u interakciji s djecom.

1. Poštujte dijete kao osobu

Poštujemo starije, poštujemo svoje partnere, ali pomisao na poštovanje djece isprva se čini pomalo čudnom. Uostalom, oni su tek stigli na ovaj svijet! Ali to je razlog više da se djeci pokaže poštovanje u svakodnevnim interakcijama. Osjećat će se prihvaćeno, voljeno i kroz vaš primjer, naučiti će poštovati druge.

Primjer: Ako dijete želi vašu pažnju, a vi zatražite od njega da pričeka trenutak, svakako mu se obratite kada završite svoj zadatak. Recite: 'Hvala što si čekao, kako ti mogu pomoći?' To im pokazuje da poštujete ono što imaju za reći.

2. Njegujte slobodu i neovisnost svoga djeteta

Kada je nekome jako stalo do djeteta ili člana obitelji, teško je gledati ih kako se muči i želimo priskočiti u pomoć! Ali to uvijek neće pomoći djetetovu procesu učenja, njegovu samopouzdanju i intrinzičnoj motivaciji.

Većina materijala u Montessori učionici dizajnirana je tako da djeci omogući samostalno korištenje, uključujući kuhinju i kupaonicu. Djeca vole imati kontrolu i neovisnost nad osnovnim zadacima poput pranja ruku ili korištenja WC-a!

Kod kuće pronađite mjesta u kojima djetetu možete dati slobodu. Niža polica za grickalice koja je samo njihova? Vješalice za kaput koje mogu dohvatiti?

Primjer: Pustite dijete da se samo oblači. Moglo bi potrajati dulje, a odjeća bi mogla biti neusklađena, ali na kraju uče finu motoriku, logiku korak po korak i donošenje odluka.


3. Dajte im slobodu - unutar granica

Delikatni Montessori koncept, sloboda unutar granica znači dopustiti djetetu da vodi vlastite dnevne aktivnosti na temelju svojih interesa. Međutim, postavljanje ograničenja je važno jer pomažu vašem djetetu da shvati što je prihvatljivo, a što nije. Svaka aktivnost kojom šteti sebi ili drugima, primjer je kada treba postaviti granice.

Primjer: Kada ste u parku neka dijete odluči kako bi se željelo igrati. Postavite neka ograničenja prije nego krenete: 'Nije u redu (nije sigurno) izaći izvan ograde na prometnu cestu.'

4. Usporite i dajte im prostora

Element Montessori filozofije koji možete koristiti kod kuće je da svom djetetu date dovoljno vremena i prostora za istraživanje. Djeca imaju drugačiji unutarnji sat od odraslih i zato vodite računa o djetetu kada planirate dnevni raspored!

Primjer: Umjesto da žurite, u knjižnici, ostavite djetetu dovoljno vremena za istraživanje knjiga na policama ili postavljanje pitanja knjižničaru.


5. Koristite velike riječi, čak i s malom djecom

Korištenje 'velikih riječi' nije isključivo Montessori koncept, ali se svakodnevno provodi u učionici. Većina onih koji prvi put promatraju učionicu iznenađeni su kada čuju kako učitelj najavljuje: 'Vidim neke krhotine na podu koje treba pokupiti prije ručka!'

Kod kuće možete početi koristite kompliciranije riječi i vrlo brzo će vaše dijete, u svakodnevnom životu koristiti bogat opisni jezik.

Primjer: Nemojte cenzurirati svoj jezik. Ako je vatrogasno vozilo stvarno veliko, pokušajte ga opisati riječima poput 'ogroman', 'gigantski' ili 'impresivan'.

6. Stalno promatrajte svoje dijete

Konačno, evo Montessori podsjetnika za mame i tate da pažljivo promatraju svoje dijete. U učionici odgajatelji provode puno vremena gledajući kako djeca komuniciraju s gradivom i jedni s drugima. Ove informacije učitelju daju uvid u jedinstven i složen karakter svakog djeteta.

Primjer: Promatrajte dijete dok se igra samo. Promatrajte što mu pruža istinsku radost, što ga frustrira ili od čega se lako umara. Organizirajte aktivnosti na temelju djetetovih preferencija.

Iako je Montessori kurikulum najbolje prepustiti školskom okruženju, to ne znači da neke elemente filozofije ne možete koristiti kod kuće. Koristeći neke od gore navedenih savjeta kao što su poštovanje, neovisnost i promatranje, moći ćete stvoriti brižno i podržavajuće okruženje koje će pridonijeti sreći cijele obitelji.


(Roditelji.story.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.