x

6 noćnih izleta na kojima ćete u miru dočekati najljepši pljusak ovoga ljeta

Uz sve pljuskove koji su poremetili ovo ljeto, stiže još jedan, malo drugačiji i mogli bismo slobodno reći – najljepši. Riječ je o pljusku meteora, u narodu poznat kao Suze svetog Lovre...

Kada se pojavi skupina meteora iz jedne točke (radijanta) na nebu – u ovom slučaju to je zviježđe Perzeja - dolazi do ''meteorskog pljuska'' koji može potrajati danima. Tada su vidljivi deseci, pa i stotine meteora, tvoreći jedan od najljepših astronomskih fenomena.

Javlja se jednom godišnje, sredinom kolovoza, a ove godine maksimum svoje aktivnosti imat će u noći sa 12. na 13. augusta, s prognozom od oko 100 meteora na sat.

Astronomska društva tim povodom organiziraju astronomska motrenja teleskopima, a osim meteorskog roja moći ćete vidjeti Saturn, Jupiter, Mjesec i Mars.

Prema preporuci Hrvatskog astronomskog saveza, donosimo vam popis ovogodišnjih lokacija i noćnih izleta koji će vam dočarati ovaj nebeski spektakl u punom sjaju:

DARUVAR, 12.08. – od 22:00 do 00:00

Mjesto: Park tamnog neba Vrani kamen - Petrov vrh (parkiralište ispod planinarskog doma)

Organizator: Astronomsko društvo Kumova Slama

FUŽINE, 12.08. – od 21:30 do 01:00

Mjesto: Roswell selo (Fužine)

Organizator: Akademsko astronomsko društvo Rijeka

KRIŽEVCI, 11.08. – od 21:00 do 00:00

Mjesto: Tehnološki park (Križevci)

Organizator: Križevačka astronomska udruga Perzeidi

LOŠINJ, 12.08. – od 21:00 do 23:00

Mjesto: Plaža Artatore (Artatore)

Organizator: Astronomsko društvo „Leo Brenner“

SPLIT, 11.08. – od 20:30 do 01:30

Mjesto: Zvjezdarnica u Gornjem Sitnom

Organizator: Zvjezdano selo Mosor

STRAŽINEC, 12.08. – od 21:00 do 00:00

Lokacija: Stražinec (mjesto desetak kilometara udaljeno od Križevaca)

Organizator: Križevačka astronomska udruga Perzeidi

Savjeti za bolji doživljaj

Fenomen je moguće vidjeti sa Zemlje, golim okom.

Za što bolji pogled, valja odabrati lokaciju sa što manjim svjetlosnim zagađenjem, tj. u što većem mraku. Najbolja lokacija je u prirodi, a najbolje vrijeme je nekoliko sati prije zore.

Nemojte se razočarati ako ih ne ugledate odmah – ljudskom oku potrebno je između 15 i 30 minuta da bi se naviknulo na noćne uvjete. Također, nemojte koristiti (bijele) svjetiljke i pripazite na svijetlost mobitela ili automobila kada dolazite, da ne narušavate pogled drugima, ako ih ima. Koristite crvene svjetiljke i pozicijska svijetla na autu.

Sveti Lovro – kršćanski svetac s crnim smislom za humor

Prema kršćanskom vjerovanju, Sveti Lovro bio je rimski đakon pogubljen za vrijeme progona kršćana cara Valerijana.

Uz ostale dužnosti, Lovro je trebao upravljati crkvenim blagom i skrbiti nad siromašnima. Uhićen je za vrijeme progona kršćana u 3. stoljeću.

Dobio je tri dana vremena da preda crkveno blago vlastima, no on ga je podijelio siromašnima. Osuđen je na smrt prženjem na ''roštilju''. Prilikom mučenja viknuo je: ''Ova strana je gotova, okrenite me!''

Zbog te je izjave sv. Lovro u kršćanskoj vjeri zaštitnik komičara, mesara i kuhara.

No zašto se kiša meteora zove po njemu? Taj naziv potječe iz naroda jer se događa otprilike za vrijeme njegova spomendana sredinom kolovoza.

Izraz je kod nas postao popularan tek u posljednjih pedesetak godina, ponajprije u Dalmaciji, gdje je preuzet iz Italije. Poznati talijanski pjesnik iz 19. stoljeća Giovanni Pascolli u pjesmi 10 Agosto opjevao je godišnjicu smrti svoga oca, na kojega ga podsjećaju meteori koji u to doba padaju.

Gdje je Petrova gora?

Oni koji već imaju iskustva u promatranju kiše meteora, možda su primijetili kako ove godine na popisu nema najpoznatije lokacije: Petrove gore, prvog međunarodnog parka tamnog neba u Hrvatskoj i jednom od rijetkih takvih u Europi.

Oznaka parka tamnog neba način je promocije i zaštite noćnog neba usred rastućeg svjetlosnog zagađenja. Time park dobiva ne samo na atraktivnosti, već i turističkoj ponudi. Status je dobio na temelju iznimno tamnog neba prepunog zvijezda, te raznih programa popularizacije astronomije, educiranja javnosti i sl.

Međutim, kako saznajemo iz Međunarodne udruge Tamno nebo, odnedavno su bilo kakva astronomska promatranja na Petrovoj gori onemogućena jer je postavljen novi komunikacijski toranj sa snažnim signalnim svjetlima.

Postavlja se pitanje uopće opstanka međunarodnog parka tamnog neba u tim uvjetima.


(Punkufer.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.