x

6 stvari koje možda niste znali o dojenju

Samo spomenite par riječi o dojenju i iznenada svi, od vaše majke do žene koja vam depilira noge, imaju neki uvid za ponuditi.

Ipak, ima jako puno toga što gotovo nitko ne govori o dojenju. Čitajte dalje za iskrenu istinu od stručnjaka, i što je najvažnije, kolegica mama.

1.Trbuh bi vam mogao biti malo grčevit.

Što se događa? Isti hormon koji je odgovoran za popuštanje mlijeka, oksitocin, uzrokuje da se vaša maternica vrati u normalu, što smanjuje rizik od krvarenja maternice. Iako je neugodno, grčevi su znak da se vaše tijelo pravilno oporavlja. Neki stručnjaci vjeruju da se bol može pojačati sa sljedećim trudnoćama jer se vaša maternica svaki put više rasteže.

2.Boja mlijeka izgleda drugačije.

Ni dan za danom neće izgledati isto. To je zato što se sastav majčinog mlijeka mijenja kako bi zadovoljio nutritivne potrebe vaše bebe. U početku ćete proizvoditi ljepljiv, žućkasto-bijeli kolostrum koji je bogat proteinima. Za nekoliko dana, kada vaše zalihe mlijeka stignu, sadržavat će dva dijela, koji bi se mogli odvojiti u hladnjaku. Prednje mlijeko je rijetko, vodenasto i može izgledati blijedoplavo; stražnje mlijeko koje ima više masnoće bit će nešto gušće i kremastije.


3. Vaše grudi mogu curiti – puno.

Opet krivite hormone. Hormon vam pomaže da se povežete s bebom, ali isto tako i curenje kad se najmanje nadate. Nije neobično i da promočite majicu. Nošenje jastučića za dojenje može pomoći u suzbijanju curenja.

4. O dojenju i spavanju

Vjerojatno ste čuli da bebe zaspu dok se hrane, ali jeste li znali da i neispavane mame isto? Kada tijelo oslobađa hormon oksitocin, to ima umirujući učinak koji dojiljama omogućuje da se opuste. Vaše tijelo se brine samo za sebe: znajući važnost sna, učinak oksitocina još je jedan primjer kako dojenje štiti tijelo.


5. Dojenje bi moglo boljeti.

Vaše bradavice će u početku možda biti nadražene jer nikada nisu imale takav stupanj stimulacije, ali ako se grčite od boli razgovarajte sa svojim liječnikom. Kako bi mogli isključiti mastitis ili začepljene kanale.

Pumpice za grudi također vas mogu ozlijediti ako ih koristite nepravilno. Neke mame griješe stavljajući pumpicu na previsoku postavku, misleći da će tako uštedjeti vrijeme. Pumpate, a ne sušite kosu! Počnite s najnižom postavkom i povećajte je na ugodnu razinu. Koristite proizvod s pročišćenim lanolinom, za umirenje bradavica nakon hranjenja ili izdajanja.

6. Vjerojatno nećete dobiti mjesečnicu

Mnoge mame uživaju u neočekivanoj pogodnosti dok doje: nemaju menstruaciju. Prolaktin, koji je stimuliran sisanjem, može spriječiti vaš ciklus. Ako majke isključivo doje dulje od godinu dana, mjesečnice često neće dobiti u prosjeku 14 mjeseci.

Evo problema: možete ponovno zatrudnjeti bez menstruacije, stoga pitajte svog liječnika za učinkovitu metodu kontrole rađanja. Dojilje bi trebale izbjegavati kontracepciju koja sadrži estrogen.


(Bebe.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.