x

7 čestih (i opasnih) zamki u koje upadaju turisti na putovanju Srednjom Amerikom

Za bezbrižno putovanje Srednjom Amerikom obružajte se strpljenjem, ali i znanjem - dobar plan mogao bi vam uštedjeti puno živaca...

1. Nestrpljivost

Ovisno o dobu dana i danu u tjednu, može vam se dogoditi da ćete čekati i po nekoliko sati da vam pregledaju i odobre papire za ostanak u nekoj od zemalja. U Panamu se isplati putovati s lokalnom agencijom jer oni znaju kako izbjeći gužve na granici.

2. Planiranje na licu mjesta

Prilikom prelaska granice iz jedne srednjeameričke zemlje u drugu morat ćete proći brojne postaje i posjetiti brojne granične urede. Na jednoj lokaciji prelazak se plaća, na drugoj ne. Ukoliko ne govorite španjolski nećete uvijek razumjeti što se od vas očekuje. Pokušajte dobro unaprijed istražiti pojedine granice ili se savjetujte s lokalcima.

3. Olako shvaćanje zakona

Pokraj svake granice uglavnom se nalazi punkt za provjeru droge. Ukoliko ju nemate sa sobom ne biste trebali imati problema, ali nije baš ugodno kad vam naoružani stražar pretražuje vozilo i prtljagu.


4. Nepoznavanje pravila na granici

Kako biste iz Kostarike stigli u Panamu morat ćete prijeći most, nekoliko stepenica i tek onda potražiti ured za putovnice. Granica u Nikaragvi još je neobičnija - prelazak uključuje šetnju od oko kilometra a cijelim putem prolazite pored naoružanih stražara.

5. Pretjerana samouvjerenost

Odlučite li se prelaziti granice zemalja Središnje Amerike, preporučamo vam da se obratite nekoj od lokalnih agencija. Pogotovo ako putujete sami, to je najsigurnija i najjednostavnija opcija a usput možda saznate i neke trikove poznate samo lokalcima.


6. Nepoznavanje vremenskih uvjeta

Središnja Amerika toliko je velika da su kišne sezone različite u pojedinim zemljama. U nekim zemljama su kiše toliko obilne da ometaju promet a mogle bi vas razočarati ako ste očekivali sunce i izležavanje na plaži. Zato se dobro raspitajte prije planiranja putovanja.

7. Pretpostavljanje da svi znaju engleski

Kao i u Južnoj Americi, znanje španjolskog moglo bi vam biti od velike koristi. U turističkim gradovima uglavnom svi govore bar nešto engleskog ali ako posjetite neko manje mjesto nemojte očekivati da ćete se moći sporazumjeti bez barem osnova španjolskog.


(Punkufer.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.