x

djevojčica čija je smrt zauvijek promijenila život u Srbiji

7 godina od tragedije koja je zauvijek promijenila Srbiju: Noć strave u Bajmoku kada je nestala Tijana Jurić!

Tijana Jurić (1999-2014), djevojčica čija je smrt zauvijek promijenila život u Srbiji, nestala je u noći između 25. i 26 jula 2014. godine u Bajmoku.

Prelijepa, vesela, talentovana djevojčica, omiljena u porodici i društvu, živjela je u Subotici, a često je odlazila u Bajmok kod bake i deke. Kobne večeri, u društvu vršnjaka bila je na terenima Sportskog centra „Rata“. Prema kući je pošla u društvu drugarice i druga, ali kada je u blizini kuće primijetila da nije vratila drugaru duksericu odlučila je da se vrati na Ratu.

Tada se Tijani gubi svaki trag i u samo sedam minuta od posljednjeg viđenja niko narednih 13 dana nije znao gdje je i šta se dogodilo s njom.


Istovremeno, na Rati, drugar koji je čekao zbog dukserice pošao joj je u susret jer mu je bilo čudno što je dugo nema. Kako je nije sreo, alarmirao je vršnjake i svi su odmah krenuli u potragu, jer Tijana nikada nije kasnila i nikada nigdje ne bi otišla da se ne javi mami i tati, sestri, baki i deki.

Posljednji put je viđena u 00,25 sati 26. jula 2014. godine, između Tri istarske žrtve i Njegoševe ulice. Brzo je prijavljen nestanak policiji. Međutim, mještani, porodica, Tijanini drugari cijele noći i sutradan tražili su je i njeno ime odjekivalo je Bajmokom. Niko nije mogao da zamisli da će potraga trajati 13 mučnih dana i da će kraj potrage biti užasno bolan jer je pronađena – mrtva, nakon priznanja ubice da je počinio najteže krivično djelo.


U noći kada je nestala, Tijanu je na putu do sportskih terena presreo ubica Dragan Đurić, mesar iz Surčina. Udario ju je kolima, a zatim je odvezao van Bajmoka. Ubio je i njeno beživotno tijelo zakopao na deponiji između Čonoplje i mjesta Svetozar Miletić.

Za njenu porodicu, majku Mirjanu, oca Igora i sestru Sašku Jurić svaka godina bez Tijane je podjednako bolna, jer nije sa njima i jer su zbog monstruoznog zločinca propustili njeno odrastanje. Otrgnuta im je iz zagrljaja poslije male mature.


Zauvijek će joj ostati zahvalni za sve što im je pružila u kratkom životu, jer je ona, kako je više puta rekao njen otac Igor, bila glas razuma u porodici Jurić. Tako mala imala je uvijek pravu riječ za roditelje i sestru, i nosila je posebnu mirnoću i beskrajnu dobrotu koju niko i ništa ne može da im zamijeni.

Odlazak djevojčice sa glasom i likom anđela promijenio je mnogo toga u našem društvu.


Od kada je ostao bez Tijane, Igor Jurić je pokrenuo rad Fondacije koja nosi njeno ime, zalagao se i dalje to čini i uspio je da izmijeni zakone kojima je poboljšao bezbijednost djece i po kojima su ubice djece osuđene na 40 godina zatvora. Takođe, inicirio je „Tijanin zakon“ po kome se u potragu kreće odmah po prijavi nestanka. Edukuje djecu, mlade i roditelje, a sve sa jednim ciljem – da budu bezbijedni i sretni!

Jurić se, i dok je živ tako će biti, bori da Srbija uvede „Amber Alert“, sistem po kome se u potragu za djetetom kreće odmah i u koji se uključuje veliki broj ljudi i insititucija što omogućava bolju potragu za nestalim djetetom.


Da je kobne noći između 25. i 26. jula 2014. Srbija imala zakone koje danas ima i da je „Amber Alert“ bio dio našeg sistema bezbijednosti i potrage za nestalom djecom, Tijana Jurić bi možda bila živa. S obzirom na to da je ubica kolima napustio Bajmok i još neko vrijeme proveo sa njom u atarima, vjerovatno ne bi promakao nadležnima koji bi u tom slučaju u potragu krenuli odmah i putem sistema za potragu bio bi alarmiran daleko veći broj ljudi.

.

.

.

.

Izvor: Kurir/Blic

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.