x

Zenica

7. međunarodni sajam vina i gastronomije "Vinozeus"! (Galerija)

U zeničkom Hotelu „Dubrovnik“ održao se Sedmi međunarodni salon vina i gastronomije „Vinozeus – Zenica 2022“, koji protekle dvije godine nije održavan zbog pandemije koronavirusa.

Kako je istakao u izjavi za Fenu voditelj Odjela hrane i pića tog hotela Ejub Dervišević, raduju se novom susretu s prijateljima Bosne i Hercegovine iz zemalja regiona te što imaju priliku da zajednički rade na unapređenju i podizanje „vinske kulture“ u na prostoru centralne Bosne.

– Nastavljamo našu tradiciju, koja je samo nakratko prekinuta iz poznatih razloga, ali smo već na prvom sajmu obećali da će ovo postati jedan zenički brend. Uvijek smo to provlačili kao ideju, da to bude zenički brend, koji će Hotel „Dubrovnik“ gajiti i svake godine dizati na veći nivo. Da ćemo proširivati krug prijatelja, krug konzumenata i, evo, uspjeli smo u tome. Ove godine imamo osam novih vinarija, koje do sada nisu nikako učestvovale i koje su prepoznale naš projekat. Drago nam je da su nam se vratili naši stari izlagači, naši stari prijatelji – kazao je Derviđević, koji je napomenuo da svoja vina izlažu 22 vinarije te sedam izlagača gastronomije.

Vinari dolaze iz svih poznatijih regiona zemalja regije: Hrvatske, Crne Gore, Srbije, Sjeverne Makedonije, Slovenije i BiH, a izloženo je više od „150 biranih etiketa vina“.

Posebno mjesto na „Vinozeusu“ tradicionalno zauzima Vinarija „Povratak“ iz Žepča, koja je svoje prve vinograde zasadila prije sedam godina, a četvrti put izlažu u Zenici. „Povratak“ je, kako napominje njen vlasnik Vinko Zovko, trenutno jedina vinarija u Zeničko-dobojskom kantonu pa, samim tim, jedini su i izlagač iz tog kantona.

– Prošlogodišnji nam je rod bio rekordan. Sezona nam je išla u prilog, a danas, s ponosom, ističemo i izlažemo naše nove rezultate. Iskoristili smo priliku da naše najpoznatije vino- „Palavu“, da odleži te da napravimo od nje „Palavu premium“. Vjerovatno će danas veliki hit, jer je prošla brojna testiranja i ocjene Decanter sudaca, jako smo zadovoljni što prvi put na tržištu imamo vino iz kategorije orange vina – „Palava orange“. To je vino koje smo radili zadnje dvije godine, dok je vladalo zatišje na tržištu. Imali smo jednog fanatika svog posla, našu agronomicu Majdu Plančić, koja je napravila fenomenalan rezultat te omogućila da se naša enologinja Emina Gračić „zaigra“ te da napravi „Palavu orange“, koja je došla od biserno čiste i zdrave Palave, sa 22,6 sladora, što je izniman rezultat. One čine perjanicu naše vinarije – podvlači Zovko.

Značajne su rezultate, s novim markama, napravili i na sajmovima u regionu te su s distributerima iz Splita, Zadra i Dubrovnika, ističe, dogovorili, do jula ove godine, plasman 100.000 boca.

– Dakle, ne mirujemo nikada. Nadamo se da će se smiriti situacija u Ukrajini, ali i da će se kod nas oporaviti tržište te da će nam i ovaj sajam donijeti neke nove kontakte i saradnju.

Sve u svemu, optimizma nam ne fali. Kvaliteta naših vina daje nam potpuno pravo na jedan maksimalni optimizam te da put, koji smo započeli prije sedam godina, s ponosom nastavimo – kaže Zovko.

„Povratak“, sa devet stalno zaposlenih, 10-ak sezonskih radnika i 23 kooperanta te sa 63 hektara pod vinovom lozom u punom rodu i vinima koja svake godine imaju veću kvalitetu, ima budućnost. Nakon dvije godine pauze, bez novih nasada, u pripremi je, najavljuje, sadnja novih 40 hektara zasada. Vinarija, ističe, potiče i potpomaže i istoimenu zadrugu.

– Konačni cilj je da se 700 obitelji umreži u zadruzi te da svi zajedno nastupimo na tržištu pod jednim imenom, a to je „Povratak“. Riječ povratak je nama sve. Da se razumijemo, Bosna bez povratka zemlji, nema alternative. Proizvodnja i stvaranje nove vrijednosti jedino nas može izvući iz stanja u kojem se nalazimo – smatra Zovko.

Na početku ovogodišnjeg sajma, ali zbog bolesti bez autorice, promovirana je i knjiga „Vino i vinogradi u srednjovjekovnoj Bosni“. Autorica Naide Kovačević, uz poseban osvrt na regiju Grada Zenice i vinske kulture u tom periodu, konstatirala je kako je još u 14. vijeku to područje imalo brojne vinograde.

Ovogodišnji je sajam počeo odavanjem pošte njegovom utemeljitelju Feridu Derviševiću, koji je preminuo prošle godine.

.

.

.

.

Pahuljko / zenicablog

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.