x

7 stvari koje možete da uradite kada se vaša djeca počnu zaljubljivati

Oko 35 odsto tinejdžera je imalo iskustva s romantičnim vezama. Neki roditelji smatraju da je ova faza u životu djece nezgodna, dok je drugi smatraju potpuno zastrašujućom.

Bez obzira na to kako se mame i tate osjećaju, jedno je sigurno: neuključeni roditelj je posljednja stvar koja tinejdžeru treba u ovim delikatnim vremenima.

Kako biste poštedjeli i sebe i svoje dijete nevolje, pa evo nekoliko stvari koje možete da uradite da biste podržali svog tinejdžera u ljubavi.

1. Upoznajte partnera vašeg tinejdžera

Upoznavanje s partnerom vašeg tinejdžera daje vam predstavu o tome s kakvom osobom provode vrijeme. Također vam daje uvid u samostalan život vašeg djeteta. Pozovite njihovog partnera na večeru ili idite zajedno na putovanja. Aktivnosti poput ovih će ojačati vašu iskrenu podršku vezi vašeg tinejdžera, bez obzira da li uspe ili ne. Ovo postavlja osnovu za otvoreniju komunikaciju između vas i vaše djece.


2. Ne omalovažavajte svoje tinejdžere i ne poništavajte njihova osjećanja

Kao roditelj, vaša iskustva su valjana osnova za procjenu koliko je nešto trivijalno ili ozbiljno. Međutim, to nije opravdanje da se smijete osjećanjima vašeg tinejdžera. Priznajte osjećanja ljubavi, sreće, pa čak i frustracije i bol vašeg djeteta. Podsjetite ih da je u redu da se tako osjećaju, umjesto da im govorite da prevaziđu svoje „blesave“ emocije.

3. Nemojte biti previše restriktivni

Biti roditelj koji kontroliše u ovom trenutku života vaše djece, neće se završiti lijepo ni za koga. Iako je tinejdžerima potrebno vođstvo, većina njih je sposobna da sama donosi ispravne odluke. Reći "ne" svakom zahtjevu vašeg djeteta bez objašnjenja zašto, samo će ga natjerati da krije tajne od vas. Zauzmite ljubazniji stav prema romantičnim vezama vašeg tinejdžera i budite spremni da ih usmjerite kada god vam zatraže.

4. Nemojte biti "roditelj helikopter"

Ne prisiljavajte svog tinejdžera da vam pokaže svaku poruku sa svojim partnerom, da prisluškuje njihove razgovore, ili zahtijevate da pratite svaki njihov dejt. Sigurno želite da budete uključeni tokom ovog osjetljivog perioda u životu vašeg tinejdžera, ali imajte granice.


5. Naučite svoju djecu o postavljanju granica

Podsjetite svoju djecu na važnost da u neprijatnim situacijama kažu ne i da drže svoju riječ. Dajte svojim tinejdžerima uputstva šta da rade ako se osjećaju sateranim u ćošak ili pod pritiskom svog partnera. Odlazak ili hitan poziv su neki od bezbjednosnih savjeta kojima možete naučiti svoje dijete. S druge strane, naučite svog tinejdžera da poštuje svog partnera i njegove odluke. Ako vašoj djeci odgovara da prihvataju odbijanja svog partnera ili njihovo postavljanje granica, onda neće imati problema da učine isto.

6. Dozvolite svom tinejdžeru da vas "davi" o sastanku

Biti spreman za komunikaciju ne znači samo razgovarati o velikim temama. Također, uključuje slušanje o najobičnijim stvarima. Vaš tinejdžer će imati intenzivne emocije o kojima će voljeti da stalno pričaju. Trebalo bi da budete posljednja osoba koja će ih ignorisati. Čak i ako ste sve to ranije čuli, pokušajte da ne izgledate kao da vam je dosadno ili neprijatno. Vaša otvorenost će podstaći vašeg tinejdžera da nastavi da dolazi kod vas ne samo da razgovara o tome kako je prošao njihov sastanak, već i da razgovara o još ozbiljnijim stvarima.

7. Vjerujte svom tinejdžeru

Povjerenje djetetu omogućava da nauči kako da misli svojom glavom. Ako ih naučite da budu odgovorni za svoje postupke, podstaći ćete ih da donose samo ispravne odluke u svojim odnosima. Vaš tinejdžer će definitivno imati pitanja s vremena na vrijeme. Zahvaljujući međusobnom povjerenju koje ste gajili, neće imati problema da dođu kod vas po odgovore.


(24sedam)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.