x

8 faktora koji mogu značajno utjecati na ishod braka

Niko nikome ne može garantovati 100% uspješan brak koji će trajati cijeli život, ali društveni naučnici su prilično dobro predvidjeli neke stvari koje mogu ukazati da se bliži kraj sretnog braka.

Časopis Business Insider otkrio je faktore koji značajno utječu na razvod braka. Naravno, to nije nužno i presuda vašem odnosu, no ipak vrijedi malo razmisliti o njihovom utjecaju:

1. Vjenčanje u tinejdžerskim godinama ili nakon 32. godine

Najbolje vrijeme za vjenčanje je kad se osjećate spremno i kad nađete nekoga s kim mislite provesti cijeli život. Ne prisiljavajte ništa, a ni nemojte odgađati. Istraživanje koje je proveo Nicholas Wolfinger, profesor sa Univerziteta Utah tvrdi da su parovi koji se vjenčavaju u tinejdžerskoj dobi i parovi koji se vjenčaju sredinom 30-ih ili kasnije, izloženi većem riziku od razvoda od parova u kasnim 20-ima i ranim 30-ima. Rizik je posebno velik za one koji se vjenčaju u tinejdžerskoj dobi. Wolfinger je otkrio da se šanse za razvod nakon 32 godine svake godine povećaju za oko 5%. ‘Čini se da su kasne dvadesete najbolje vrijeme za ulazak u brak’, napisao je. Najmanje vjerovatnoće za razvod imaju vršnjaci i oni koji su jednu godinu razlike dok veću vjerovatnoću imaju oni koji su pet godina razlike, a najveću oni od 10 godina, objasnila je Megan Garber u časopisu The Atlantic.

2. Imati muža koji ne radi puno radno vrijeme

Istraživačica Alexandra Killewald istražila je heteroseksualne brakove započete nakon 1975. godine te je saznala da parovi u kojima suprug nije imao puno radno vrijeme imaju veće šanse za razvod u usporedbi s parovima u kojima je suprug radio puno radno vrijeme. Međutim, radni status žene nije puno utjecao na vjerojatnoću razvoda.


3. Ne završavanje srednje škole

‘Šansa da se brak završi razvodom bila je manja za ljude s više obrazovanja. Oni koji su se vjenčali, a nisu ni završili srednju školu imali su više šanse za razvod od onih koji su završili fakultet’, ističe rezultat Nacionalnog longitudinalnog istraživanja mladih (1979.), koje je proučavalo obrasce brakova i razvoda mladih baby boomera. To može imati veze s činjenicom da niža obrazovna postignuća predviđaju niži dohodak – što zauzvrat predviđa stresniji život.

4. Pokazivanje prezira prema partneru

John Gottman, psiholog sa univerziteta u Washingtonu i osnivač Gottman instituta, određena ponašanja u odnosima naziva ‘četiri konjanika apokalipse’. To je zato što predviđaju razvod sa zastrašujuće velikom tačnošću:

1. Prezir: Vaš partner je ispod vas (Gottman to ponašanje naziva ‘poljupcem smrti’)

2. Kritika: Često kritiziranje ponašanja i karaktera vašeg partnera

3. Odbrambenost: Igranje žrtve tokom teških situacija

4. Ignorisanje: Nedostatak komunikacije, zanemarivanje i ignorisanje

5. Pretjerana privrženost

Ako kao mladenci niste skloni zagrliti se, poljubiti i držati se za ruke, to bi moglo predstavljati problem. Ali ako se morate razdvojiti, i to bi mogao biti problem. Psiholog Ted Huston pratio je 168 parova tokom 13 godina – od dana njihovog vjenčanja pa nadalje. Evo jednog fascinantnog nalaza iz rada objavljenog u časopisu Interpersonal Relations and Group Processes iz 2001. godine: ‘Parovi koji su se razveli nakon 7 ili više godina bili su kao mladenci pretjerano privrženi i priljubljeni jedan uz drugog te su pokazivali oko trećinu više ljubavi nego supružnici koji su bili sretno vjenčani.’ ‘Parovi čiji brakovi započinju u romantičnom blaženstvu posebno su skloni razvodima jer je takav intenzitet preteško održavati. Vjerovali ili ne, brakovi koji započinju s manje ‘holivudske romanse’ obično imaju perspektivnije budućnosti’, rekla je Aviva Patz za Psychology Today.


6. Dnevni stres

Članak iz 2007., objavljen u Journal of Social and Personal Relationships, proučavao je faktore koji su doveli do razvoda u evropskim parovima i otkrio da je svakodnevni stres važan razlog odluke o razvodu kod mnogih parova. Autori su čak otkrili da nakupljanje svakodnevnog stresa dovodi do zaljubljivanja u drugu osobu, partnerskog nasilja ili čak velikog životnog događaja koji bi potaknuo promjene u privatnom životu.

7. Povlačenje tokom sukoba

Istraživanje iz 2013., objavljeno u Journal of Marriage and Family, pokazalo je da muževo povlačenje tokom sukoba predviđa veće stope razvoda. Ovaj se zaključak temeljio na intervjuima istraživača s oko 350 novopečenih parova koji žive u Michiganu.

8. Opisivanje vašeg odnosa na negativan način

U jednom istraživanju, objavljenom 2000. godine u Journal of Family Psychology, Gottman i kolege intervjuirali su 95 novopečenih parova, a rezultati su pokazali da ocjene parova na određenim mjerama predviđaju snagu ili slabost njihovog braka. Oni koji su negativno pričali o svom braku i svom supružniku imali su veće šanse za razvod, piše Ifl Science.


(Ljepota i zdravlje)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.