x

8 stvari koje odmah možete da napravite za sretniju vezu!

Izgraditi sretnu vezu lakše je nego što mislite. Samo treba obratiti više pažnje na sitnice i velike stvari počeće se rješavati same od sebe!

Možda već jeste u sretnoj vezi, ali stvari uvijek mogu da budu još bolje. Veze su kao biljke, ako ih redovno zalivaš one će rasti i razvijati se, no ako ih zapostaviš vjerovatno će umrijeti. Često ne obraćamo pažnju na male stvari, a upravo su one to ”gorivo” koje je potrebno za održavanje uspješnih odnosa.

Čak i ako niste u sretnoj vezi nemojte odmah odustati od nje. Razmislite o tome što već sada radite kako biste izgradili sretnu i ispunjenu zajednicu sa svojim parterom. Dobro razmisli da li vi i vaš partner ulažete dovoljno truda u vaš odnos i šta sve možete napraviti kako bi u vašoj bašti stalno cvjetale ruže.

Ovih osam stvari pomoći će vam da u kratkom roku popravite odnose s partnerom, ili osigurate da vam veza još dugo ostane savršena.

#1 Ljubite se i grlite

Primanje i pružanje nježnosti jedna je od najvažnijih stvari za uspješnu vezu. Mnogo parova zaboravi na ove male znakove pažnje i privrženosti, i misle da nemaju vremena za česte i ”nepotrebne” fizičke kontakte s partnerom. Ovdje većina veza počinje ići u krivom smjeru jer se partneri počinju osjećati hladnije jedno prema drugom i počnu se udaljavati.

Fizički kontakt je jako važan. Uslijed nježnih zagrljaja i poljubaca naše tijelo počinje pojačano lučiti oksitocin, hormon ljubavi i sreće, i tako još više veže partnere jedno uz drugo. Nemoj se zavaravati da je ljubav samo u vašoj intelektualnoj povezanosti, i počni čim prije raditi na vašim ”sretnim hemikalijama”.

#2 Skinite se s elektronskih uređaja

Najvažnije za izgradnju kvalitetnih odnosa je vrijeme koje provodite zajedno sami. Ali zaista sami, bez svih vaših prijatelja na društvenim mrežama ili likova iz omiljenih serija. Za dobre odnose trebate uvijek biti prisutni duhom, a to se neće desiti ako konstantno visite na svojim mobitelima i računarima.

#3 Neka vam dolasci i odlasci uvijek budu posebni događaji  

Kada odlazite i vašeg doma ujutro i vračate se nakon posla ili bilo kojeg izlaska, nemojte mu samo reći “ćao”. Dajte si malo vremena za duže pozdrave i pokažite si da ste sretni jer se ponovo vidite ili da jedva čekate da se ponovo vidite prilikom odlaska. Ovakve sitnice jačaju osjećaje privrženosti i sigurnosti u vezu i jako su važne za generalni osjećaj ljubavi među vama.

#4 Sjetite se sjetiti

Iskoristite sva svoja čula kako bi se prisjetili sretnih trenutaka – bilo da je to parfem vašeg partnera koji vas podsjeća na vaš prvi susret, ili ona savršena večera koju ste jeli na vašem prvom dejtu. Mirisi, okusi i dodiri snažno su povezani s našom memorijom, i odličan su erotski trik za pokretanje osjećaja nostalgije za partnerom (što u vezama nije nimalo loša stvar).


#5 Idite spavati u isto vrijeme

Barem kada ste u prilici. Mnogo ljudi ima naviku gledati televiziju ili raditi do kasno u noć kada njihov partner spava, no to bi moglo biti loše za vezu. Sinhronizacija odlazaka na spavanje može stvoriti veću bliskost u vezi. Poljupci za laku noć u krevetu vrlo su intimni, pa pokušajte praktikovati zajednički odlazak u krevet barem tri puta sedmično (ako već ne možete više).

#6 Vježbajte zajedno

Barem povremeno. Ovo će ti dati bolji uvid u život tvog partnera, a i zdravo je za vezu jednako kao što je zdravo za tijelo. Vježbajući zajedno stvorićete veći osjećaj smislenosti i ispunjenosti veze.

#7 Smijte se

Zajednički smijeh ključ je uspješne veze. Ovo ne znači da se morate forsirati na pričanje viceva ili se nasmijati svakoj “lošoj” fori vašeg partnera. Smijati se možete bilo čemu, od nekog smiješnog filma, do zabavnog videa na YouTube-u. Stvaranje nekih internih fora takođe će ojačati vaš odnos.

#8 Iznenadite ga neočekivanom porukom

Iskoristi svoje vrijeme na mobitelu ili računalu za uveseljavanje svog partnera. Mnogi parovi razviju naviku dopisivanja samo kada si trebaju prenijeti neku važnu poruku, no svaka tvoja spontana dosjetka, šala ili jednostavno ”volim te” sigurno će razveseliti tvog partnera i navesti ga da jedna čeka vaš susret.


(Ljepota i zdravlje)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.