x

8 stvari koje treba znati o nekadašnjem 8. svjetskom čudu

Torres del Paine sadrži i jednu od najpopularnijih staza za treking u svijetu – W. Staza W duga je oko 70 kilometara, a da biste je prešli, potrebno je četiri do šest dana.

Čileanski Nacionalni park Torres del Paine proglašen je osmim svjetskim čudom 2013. godine u velikom istraživanju internetske stranice VirtualTourist.com.

Od tristo predloženih lokacija u 50 različitih dijelova svijeta većina od pet milijuna pristiglih glasova išla je upravo tom čileanskom nacionalnom parku. To ne čudi ako je poznato da je riječ o geografskom području nestvarne ljepote i brojnih neobičnih karakteristika.

1. Torres del Paine prostire se na oko 1814 četvornih kilometara površine u najjužnijoj čileanskoj regiji po imenu Magallanes y de la Antartica Chilena. Nacionalnim parkom proglašen je 1959. godine, a obuhvaća čarobne šume, ledenjake, jezera, rijeke i fjordove.

2. Prepoznatljivi je dio parka planinski lanac Cordillera del Paine, odnosno tri granitna monolita poznata kao Torres del Paine (u prijevodu sa španjolskog tornjevi plavog) koji su proglašeni rezervatom biosfere UNESCO-a. Najviši je vrh Cerro Paine Grande, koji se izdiže na 2884 metara visine.

3. U sklopu planinskog lanca Cordillera del Paine posebno se izdvajaju i Los Cuernos ili rogovi – spektakularni granitni vrhovi nastali erozijom koji se ističu zbog svojeg posebnog oblika i boje.

4. U ovom nacionalnom parku može se naći i monumentalni ledenjak Grey, koji je prije dvadesetak godina zauzimao 270 četvornih kilometara površine, a u posljednjem se desetljeću počeo raspadati na manje dijelove zbog posljedica globalnog zatopljenja.

5. Torres del Paine obuhvaća i neke od najljepših ledenjačkih jezera na svijetu kao što su Grey Pehoe, Nordenskiöld i Sarmiento, a koji oduševljavaju nestvarno plavom bojom vode.

6. Park je otvoren tijekom cijele godine, a posjeti ga oko četvrt milijuna turista.

7. Torres del Paine sadrži i jednu od najpopularnijih staza za treking u svijetu – W. Staza W je duga oko 70 kilometara, a da biste je prešli, potrebno je četiri do šest dana.

8. Ovaj Nacionalni park obuhvaća nekoliko različitih ekosistema s bogatom florom i faunom. Ovdje ćete naći 25 različitih vrsta sisavaca – od gvanaka preko pume do divljih konja, 115 vrsta ptica te brojne biljne vrste.


(Punkufer.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.