x

8 zabluda o drugom stanju

U svakoj kulturi ima mitova o trudnoći, što nije neobično ako uzmemo u obzir njen unužnost za opstanak ljudske vrste.

Trudnoća je oduvijek zaokupljala i golicala maštu. Neke su zablude bezopasne, poput tvrdnji nekih "iskusnih" žena koje mogu sa stopostotnom sigurnošću utvrditi kojeg je spola beba samo na osnovu položaja i izgleda trbuha, ili, kako se to u narodu kaže, način kako nosiš govori o spolu djeteta.

U svakoj kulturi ima mitova o trudnoći, što nije neobično ako uzmemo u obzir nužnost trudnoće za opstanak ljudske vrste. Ako očekujete bebu, evo nekoliko uobičajenih mitova za koje donosimo odgovarajuće naučno objašnjenje.

1. Trudnice smiju i trebaju jesti za dvoje

Ovo je vjerovatno najčešća zabluda, koju srećemo u svim kulturama. Trudnica treba jesti za sebe, što znači da više nego ikada treba obratiti pažnju na kvalitet i učestalost prehrane.

Kako dijete raste, povećavaju se i kalorijske potrebe, ali kako je riječ o sićušnom biću, povećanje potreba znatno je manje nego što se u narodu misli.

Jedenje za dvoje jedan je od uzroku čestog prekomjernog debljanja u trudnoći, što komplicira trudnoću i porod, ali i kasniji oporavak i sposobnost majke da se nosi sa zahtjevnom brigom o novorođenčetu.

Većina stručnjaka savjetuje oko 300 kalorija više u odnosu na uobičajenu prehranu, ali tek od drugog tromjesečja trudnoće.

2. Alkohol u malim količinama ne šteti djetetu

Iako je konzumacija vina i piva u nekim kulturama uobičajena i ta se pića smatraju hranom, trudnice bi se trebale suzdržati od svih vrsta alkohola.

Alkohol bi trebalo isključiti ili smanjiti na krajnje povremenu konzumaciju već i u periodu kada pokušavate ostati u drugom stanju.

3. Trudnice se trebaju čuvati jaja. orašastih plodova, rakova i svih morskih plodova kako dijete ne bi postalo alergično

Ako majka nije alergična, nema razloga da izbjegava namirnice koje znaju izazvati alergije. Hrana može utjecati na pojavu alergija, ali na drugi način (ako se dijete prerano ili na neadekvatan način privikava na čvrstu hranu).

4. Riba nije za trudnice zbog žive

Žive u ribi ima ako je riba živjela u zagađenim morima, blizu industrijskih zona. Trudnicama je preporučljiva tuna, skuša, lokarda i losos iz čistih mora.

Ribu s roštilja, u supi ili pečenu u pećnici (u foliji, s maslinovim uljem, peršunom i bijelim lukom) jedite za ručak umjesto mesa s puno povrća barem jednom ili dva puta sedmično.

Ako se na ovakvu prehranu naviknete u trudnoći, pokušajte je održati kao uobičajenu prehranu čitave porodice i nakon poroda.

5. Trudnice ne smiju piti kafu, čaj i gazirana pića

Kafa i gazirana pića nisu najbolji izbor ni za koga, ali većina stručnjaka slaže se da jedna kafa ili čaša gaziranog soka dnevno nisu problem. Kofeina ima i u čaju, ali su čajevi, s druge strane, bogati antioksidansima. Zato je dobro piti bijeli i zeleni čaj, te ih ograničiti na jednu šolju dnevno.

Trudnice koje vole pijuckati obojenu tekućinu tokom dana, uobičajenu kafu, čajeve i sokove mogu zamijeniti svježe iscijeđenim sokovima, te blagim biljnim i voćnim čajevima (kamilica, borovnica, šumsko voće, marelica).

6. Dobro je malo se udebljati, jer se nakon poroda puno gubi

Trudnica treba dobiti na težini, ali zbog toga jer se njeno tijelo povećava za masu djeteta, posteljice i plodne vode. Ukoliko unosi više kalorija nego što je potrebno za rast i razvoj navedenoga, gomilat će salo kao i kad nije trudna, a to nije dobro ni za koga.

Dva do pet kilograma viška koja ostanu nakon poroda, naravno, nisu problem i mnoge majke zaista ih brzo izgube jer slabo spavaju, doje i odrađuju gotovo 24-satno radno vrijeme.

Debele žene lakše se umore, teže se kreću, bolesnije su. Stručnjaci vjeruju da je idealno u trudnoći dobiti 11-13 kiklograma. Podaci pokazuju da danas većina žena u trudnoći dobije malo previše (13-15 kg), iako nisu rijetke ni one koje se udebljaju 20 i više kilograma.

7. Žene koje doje izgubite će više nakon poroda, pa se trebaju jače udebljati

Ovo je apsolutna neistina, jer žena koja doji treba svakodnevno unijeti dovoljnu količinu kalorija kako bi zadovoljila svoje i djetetove potrebe. Dakle, nije potrebno unaprijed se udebljati, nego kvalitetno, redovno i dovoljno jesti nakon poroda.

Bez obzira doje li ili ne, žene kojima je nakon poroda ostalo previše kilograma (jer su se u porodu previše udebljale) morale bi smanjiti unos kalorija, ali o tome se trebaju savjetovati s liječnikom. Nikakve drastične dijete ne dolaze u obzir nakon poroda i tokom dojenja.

Statistike i iskustva pokazuju dva opasna i suprotna trenda - majke opsjednute mršavošću izgladnjuju se kako bi što prije vratile vitkost koju su imale prije trudnoće, dok drugim majkama trudnoća i dojenje služe kao izgovor za prekomjerno jedenje, pa nije rijetkost da se žene udebljaju ne samo tokom poroda, nego da trend nastave i tokom dojenja.

Većina žena kilograme nakupljene u tom periodu nikada ne skine u potpunosti.

8. Vježba i se*s isključeni su tokom trudnoće

Vježbanje je poželjno, ali mora biti prilagođeno. Preporučljive su lagane i specijalizirane aktivnosti, poput pilatesa i vježbi prilagođenih pripremama za porod. Svaku vježbu tokom trudnoće treba dogovoriti s liječnikom koji prati trudnoću.

Ljekar koji je dovoljno upoznat s navikama trudnice u slučaju bilo kakvih komplikacija znat će treba li ograničiti ili upotpunosti zabraniti neke aktivnosti. 

Se*s tokom trudnoće je siguran i ne šteti fetusu, a ovisno o samoj trudnoći, svaka bi se trudnica individualno trebala savjetovati s liječnikom koji će je savjetovati u kojoj fazi trudnoće treba stati sa seksom.

Većina parova počne se samoinicijativno uzdržavati od seksa, jer u poodmakloj trudnoći seks mnogim ženama više nije ugodan, a nije lako naći ni adekvatan položaj.


(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.