x

ZELENA ZVIJER

ABT-ov Audi RS5-R stiže u Ženevu

Njemački tuner ABT Sportsline je specijalizovan za vozila iz Volkswagen Grupe, pa stoga itekako zna šta treba napraviti s Audijevim modelima, što je ponovo dokazao.

Nakon nedavnog projekta na Volkswagenovom Golfu R, koji je dobio 400 KS, Arteonu koji razvija 336 KS te Audiju SQ5 koji isporučuje 425 KS, došao je red na RS5 Coupe.

Ovo nije prvi put da ABT radi na ovom modelu, jer je u augustu pršle godine tuner povećao snagu njegovog V6 biturbo motora sa standardnih 450 KS i 600 Nm obrtnog momenta na 510 KS i 680 Nm obrtnog momenta. U želji da izvuče još snage iz 2,9-litarskog motora, ABT se ponovo pozabavio istim modelom, a rezultat toga je Audi RS5-R by ABT, coupe visokih performansi koji će biti ograničen na svega 50 primjeraka.

Ispod haube automobila obojenog u Sonoma zelenu boju se krije 2,9-litarski motor koji sada razvija 530 KS i 680 Nm obrtnog momenta. Dok standardni RS5 Coupe od 0 do 100 km/h ubrzava za 3,9 sekundi, ABT-ovoj verziji je do "stotke" potrebno 3,6 sekundi. Podatak o maksimalnoj brzini nije objavljen, ali je logično da je ona veća od 280 km/h koju dostiže standardni model.


Osim više snage, Audi je osigurao i novi set 21-inčnih naplataka od legura sa gumama dimenzija 275/25 ZR1. Tu su i suptilni detalji od karbonskih vlakana.

ABT po želji kupca može poraditi i na ovjesu ugradnjom sportskih stabilizatora i prilagodljivih opruga.

RS5-R će biti izložen na Sajmu automobila u Ženevi.


Izvor: Klix.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.