x

AJ­VAR­ce­da

Ajvar, balkanski kavijar, svojevrsni namaz od crvenih paprika, na tom poluostrvu ima kultni status. Bez obzira na to da li ga mažete na hljeb, ili poslužujete uz sir ili mesna jela, ajvar je sastavni dio svake zimnice.

Legenda o ajvaru uspješno se prenosi s koljena na koljeno pa tako s odlaskom avgusta i u prvim danima septembra sve nekako zamiriše na pečenu papriku i obojeno je u crveno.

U sitne sate odlazi se u pekaru po novu veknu hljeba kako bi se provjerio kvalitet tek pripremljenog ajvara (ili dokrajčila prošlogodišnja kolekcija).

Sa njim nema žurbe... Ako želite da bude zaista dobar, pripremite se na nekoliko sati biranja najmesnatijih crvenih roga, zatim pečenja, guljenja, sklanjanja sjemenki i, za kraj, višesatno miješanje dok ne dobijete izluđujuće mirisnu kremu.

Ajvar neće oprostiti "švercovanje", tako da nemojte ni pomišljati na guljenje kožice pod vodom ili na smišljanje prečica u fazi miješanja. Pravi ajvar se peče, a šta ide u njega još je predmet rasprava u kojima se povisuju tonovi. Jedno je sigurno, trebaju vam mesnate roge koje ćete peći.

A - AJVAR

Originalni ajvar se pravi od samo četiri sastojka: pečene crvene paprike, suncokretovog ulja, soli i malo sirćeta. Ajvar ne sadrži gluten, nema dodate šećere, a mogu ga jesti čak i vegani, tako da možete biti sigurni da će u njemu moći uživati baš svi kojima ga ponudite.

B - BEZ GLUTENA

Bez glutena, bez aditiva, dodatih šećera i konzervansa, ajvar je zdrav i potpuno prirodan izbor. Dug postupak pripreme na niskoj temperaturi osim što naglašava ukuse - čuva i dobar dio hranjivih sastojaka paprike koja je odličan izvor željeza i vitamina A i C, dok suncokretovo ulje sadrži značajan udio vitamina E.

C - CRVENA PAPRIKA

Paprika koja se koristi za izradu najboljeg ajvara mora biti sasvim zrela i neoštećena, te mesnata i suva (najbolji ajvar se priprema od sorte paprike koje se zove kurtovska kapija). Pri izradi ajvara, paprika se polako peče, najbolje na roštilju, dok u potpunosti ne omekša kako bi se mogla lako oguliti. Zatim se dobro ocijeđena, oguljena i usitnjena paprika s ostalim sastojcima krčka na laganoj vatri kako bi se dobio sočan i mirisan ajvar. Korisno je znati i to da je za kilogram ajvara potrebno četiri kilograma kvalitetne crvene paprike.

Č - ČEN BIJELOG LUKA

Pravi ajvar je samo sa paprikom, ali pojedini u njega dodaju patlidžan, ljute papričice te bijeli luk. Nakon što ukuvate ajvar i napunite teglice, ostavite malo ajvara u šerpi pa dodajte bijeli luk. Kuvajte još petnaestak minuta i onda ga prebacite u teglice. Tako ćete dobiti i nešto drugačiji, pikantniji ajvar.

Ć - ĆUTI DOK JEDEŠ

Koliko ga je teško spremiti, toliko ga je lako pojesti. Kada otvorite teglicu ovog narandžastog dragulja, nemojte da razglasite svima da jedete - automatski će za vas ostati manje da osladite brke.

D - DIJETA

Od njega se nećete udebljati. 100 grama ajvara sadrži samo 138 kalorija ili oko sedam kalorija po kašičici. Uz to, njegova bogata aroma doprinijeće ukusu jela tako da, čak i ako pazite na kalorije, sigurno nećete biti uskraćeni za gastronomski užitak.

DŽ - NIJE DŽABA

Cijena po kilogramu dosta visoka - ukoliko bi se računala cijena rada po satu, utrošeni materijal i električna energija, kao i to da od desetak kila paprike dobijete tri-četiri teglice gotovog ajvara (možda i malo više ako ga ne ukuvate da sva voda ispari).

Đ - ĐEVREK I AJVAR U LJUBAVI

Đevrek je vrsta peciva koja takođe voli ajvar. Dobija se miješanjem brašna, kvasca, jaja, soli, šećera, jestivog ulja i susama. Dobro umiješeno tijesto se razvija u oblik valjka debljine prsta. Oblikovani đevreci se spuštaju u ključalu vodu, iz koje se vade kad isplivaju na površinu. Pošto se ostave da se osuše i ohlade, premazuju se jajetom i posipaju susamom. Potom se stavljaju u tepsiju i peku na temperaturi oko 250 stepeni Celzijusa dok ne porumene, a zatim se smažu s ajvarom.

E - VITAMIN E

Vitamin E je jedan od najboljih antioksidansa u organizmu, a crvena paprika koja se koristi u izradi ajvara je bogata upravo ovim vitaminom. Crveno povrće, posebno paprika, ima visok udio vitamina E, ali je bogato i drugim snažnim antioksidansima. Zanimljivo je da crvena paprika sadrži više vitamina C od narandže.

F - FINI ZALOGAJI

Sto prepun zanosnih delikatesnih zalogaja nezamisliv je bez ajvara. Fini pršut i salama, mladi, blagi ili zreli sirevi, šareni zalogaji sirovog ili ukiseljeno povrće, masline, mirisna topla mini-peciva - sve je ukusnije uz ajvar.

G - GURMANSKI PRILOG

Bilo da izaberete meso ili povrće, ajvar će biti savršen prilog. Posebno obogaćuje i ističe ukus mesa s roštilja, a odlično ide i uz pečeno, prženo, dinstano ili kuvano crveno meso i meso peradi.

H - HAVYAR

Riječ ajvar vuče porijeklo iz turske riječi havyar, što u prevodu znači kavijar. Ajvar je potpuno prirodan gastronomski specijalitet raskošnog ukusa koji je napravljen od četiri pažljivo odabrana sastojka.

I - IZBALANSIRAN OBROK

Bez aditiva, dodatih šećera i konzervansa, on je zdrav i potpuno prirodan izbor. Zahvaljujući postupku pažljive pripreme na niskoj temperaturi, krajnji rezultat podrazumijeva i ukus i kvalitet.

J - JESEN

Jesen je godišnje doba kada su paprike koje se koriste za izradu ajvara u potpunosti zrele budući da se beru u kasnoj fazi zrenja, a njihov je ukus sladak, gotovo voćni, te je upravo to ono što ih čini savršenim za izradu ove delikatese. Ajvar se priprema u jesen, u punoj sezoni paprika i u velikim količinama kako bi potrajao do sljedeće sezone, a dugotrajan proces pripreme omogućuje da ajvar ostane svjež, hranjiv i ukusan dodatak svakom obroku tokom cijele godine.

K - KURTOVSKA KAPIJA

Paprika, posebno crvena, je jedna od najpopularnijih vrsta povrća, a njena konzumacija je započela još prije više od devet hiljada godina. Najbolja sorta za ajvar je stara autohtona sorta po imenu kurtovska kapija. Ova paprika se uzgaja na području Kopaonika, čija mikroklima i očuvana čista priroda garantuju najljepše crvene plodove.

L - LIKOPEN

Poznato je i da paradajz, kojeg ima u pinđuru i ljutenici, kuvanjem razvija sastojak likopen koji organizam lako apsorbuje pa tako dobijate i sjajan izvor moćnog antioksidansa.

LJ - LJUTENICA

Ljutenica je vrsta ajvara koji se pravi od ljute paprike, paradajza i bijelog luka. Radi se o pikantnoj verziji ajvara, a kombinacija slatke i ljute crvene paprike, paradajza, bijelog luka i peršuna donosi pravu eksploziju ukusa u svakom zalogaju. Ljutenica je, uz ajvar, nezaobilazni dio zimnice. Ako niste veliki ljubitelj patlidžana te ste naklonjeni malo pikantnijim ukusima, ljutenica je zimnica za vas.

M - MALIDŽANO

Malidžano je zapravo prilično popularno jelo. Naziv je dobio po grčkoj riječi za patlidžan - malitzano. U glavne sastojke se ubrajaju patlidžani i zelene paprike, a vrlo često se poslužuje s domaćim hljebom i bijelim sirom.

N - NAMAZ

Ajvar može biti i cjelovit obrok ukoliko ga namažete na krišku hljeba ili mekanog mirisnog peciva kao doručak, lagana večera ili međuobrok. Čaša jogurta ili mlijeka se idealno slaže s ovom kombinacijom.

NJ - NJIVE SUNCEM OBASJANE

Najbolja paprika od koje se pravi ajvar raste na njivama objasnim suncem. Samo odabrani plodovi se ručno beru na isti način kao i prije mnogo godina, da bi svi mogli uživati u teglici pravog ajvara svaki dan.

O - OBROK

Nekada stvarno nemamo vremena da pripremimo obrok za koji je potrebno više od pet minuta. Šta god da je slučaj, teglica ajvara spasava stvar.

P - PINĐUR

Pinđur se, uz ajvar, vrlo često spominje kao kralj zimnice. Tradicionalno se pravi od paradajza i paprike. Iako je vrlo sličan ajvaru, pravi ljubitelji uvijek mogu prepoznati razliku.

R - RIŽOTO S AJVAROM

Kao začin za naglašavanje jela ili kao glavni sastojak, rižoto s ajvarom je neodoljiv. Uz malo dodatog ajvara klasičan rižoto dobija nove, punije arome koje će osvježiti vaše svakodnevno jelo.  

S - SASTOJCI

Originalni ajvar se pravi od pečene crvene paprike, suncokretovog ulja, sirćeta i soli. Ništa više i ništa manje.

Š - BEZ ŠEĆERA

Bez aditiva, dodatih šećera i konzervansa - ajvar je najbolji mogući izbor.

T - TRADICIJA

Legenda o ajvaru uspješno se prenosi s koljena na koljeno, a recepte za najmirisniji i najljepši ajvar nasljeđujemo od naših mama i baka.

U - UMAK

Njegov pun i bogat ukus sjajno se slaže s nježnim ukusima povrća. Pečeno, kuvano ili sirovo povrće, ajvar i malo dobrog sira i cijeli ručak gotov je u tren oka. Ili ga probajte zagrabiti s malo čipsa i dobićete pravi balkanski guacamole.

V - VEGANSKI

Ajvar ne sadrži namirnice životinjskog porijekla, što ga čini 100 odsto veganskim proizvodom. Uz to sve, ne sadrži gluten i možete ga iznijeti na sto potpuno sigurni da će u njemu svako moći uživati.

Z - ZDRAV IZBOR

Sto odsto prirodan i dobar za zdravlje. Konzumiranje ajvara je čisto zadovoljstvo.

Ž - ŽELJEZO

Od minerala paprika je najbogatija kalijumom, fosforom i željezom, a željezo i beta-karoteni iz paprike odgovorni su za kontrolu proizvodnje melanina.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.