x

Ispravka: Nećete umrijeti ako čupate dlake iz nosa!

NAPOMENA: 
Portal Ekskluziva.ba je preuzeo članak sa portala Republika.rs pod naslovom: "Ako počupate dlake iz nosa umrijećete". Međutim, senzacionalni naslov koji najavljuje smrt ukoliko počupate dlake iz nosa nije tačan, objasnio je portal Raskrinkavanje.ba.

Izraz “trougao smrti” je skovao dr. Mehmet Oz, poznato lice američke TV emisije “The Dr. Oz Show”, kako bi opisao ono što u stručnoj literaturi opisuju kao “opasna područja na licu” ili “opasni trougao na licu”.

Zašto se to područje naziva opasnim? Zbog spleta krvnih sudova u pozadini gornje usne, donjeg dijela nosa i okolnog područja, infekcija rane opasnom bakterijom sa tog dijela lica može se brzo proširiti prema na kavernoznom sinusu i prema mozgu, te može imati smrtne posljedice ukoliko se ne liječi na vrijeme.


O smrtnim slučajeva nema mnogo informacija i većina ih je zabilježena krajem 19. i početkom 20. vijeka u medicinskom članku iz 1937. godine “Infekcije opasnih područja na licu”. Neki od opisanih smrtnih slučajeva iz tog perioda uzrokovani su čačkanjem bubuljice, a liječeni oblogama, sedativima i pijavicama. Iako je smrtnost moguća i danas u nekim dijelovima svijeta, sa raširenom upotrebom antibiotika i boljim higijenskim navikama, takve infekcije se rijetko dešavaju.


Dr. Ozu nije strano zastrašivanje publike, pa je ovaj kardiolog, zbog iznošenja stavova koji često nemaju utemeljenja u nauci, postao je predmet kritika naučne zajednice. Zbog afirmativnih stavova o tabletama za mršanje, nazivajući ih “magičnim” pilulama u svojoj emisiji, pozvan je da svjedoči pred američkim kongresom o opasnosti pilula za mršavljenje. Na pitanje da li vjeruje da postoji “magična pilula” za mršanje, odgovorio je ne. Dakle, nećete umrijeti ako počupate dlake iz nosa. Ipak, to ne treba raditi jer one imaju svoju svrhu i njihovim uklanjanjem se povećava rizik od infekcije gornjih disajnih puteva, što se u članku i navodi, objašnjava Raskrinkavanje.ba.




Izvor: Raskrinkavanje

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.