x

Ako želi kućnog ljubimca, neka se o njemu i brine

Ako svom djetetu nabavljate psa, mačku ili kornjaču, prije toga mu objasnite da je ono odgovorno za njegu i dobro zdravlje izabrane životinje.

Kućni ljubimci djeluju pozitivno na zdravlje malenih, odvajaju dijete od televizora i kompjutera i uče odgovornosti. Djeca koja imaju ljubimce komunikativnija su i lakše sklapaju prijateljstva te su manje podložna alergijama. Sve je to dokazano.

Ipak, važno je procijeniti je li dijete u mogućnosti brinuti se o njima. Ponekad i ni postoje uvjeti za držanje psa ili mačke u stanu. Zato je djetetu koje silno želi životinju, a nije u stanju brinuti se o njoj, potrebno objasniti zašto je ne može dobiti.

Važno je da mu kažete koliko će ljubimac biti ovisan o njima. Zajedno s djetetom napišete na papir koje bi mu bile dnevne obaveze oko ljubimca i neka vam on kaže je li spreman preuzeti dužnosti.

Dijete može nenamjerno povrijediti kućnog ljubimca, misleći da mu zapravo pokazuje ljubav. Da biste to spriječili, naučite dijete kako treba pravilno postupati.

Koristan savjet za roditelje čija djeca žele životinju jest da mu kupite manje zahtjevnog kućnog ljubimca. Dobar prijatelj može biti mala zlatna ribica, kornjača ili hrčak. Važno je naučiti djecu da je potrebna briga i oko malenih životinja.

A evo i nekoliko uputa za izbor:

- Pas: Zlatni retriver je najbolji izbor za dijete. Miroljubiv je i ne skače na djecu.

- Mačka je dobar izbor jer ne traži toliko brige kao pas. Ne treba je šetati ili kupati. Također, finansijski je manji teret.

- Hrčak ili zamorac: Prije nego što nabavite zamorca ili hrčka, uvjerite se da dijete nije alergično na dlaku. Važno je da dijete bude nježno prema njemu jer životinjica je krhke građe.

- Kornjače i ribice: Ribice neće zadovoljiti dječiju potrebu za maženjem i igranjem. Bolji izbor su kornjače, ali moraju biti manje od deset centimetara, jer, inače, mogu ugristi dijete.


(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.