x

kao drugi svijet

Aktivni odmor na obroncima Alpa, s pogledom na tromeđu Italije, Slovenije i Austrije

Iz Tarvisija se za manje od pola sata dolazi i do prekrasnog vodopada Fontanone di Goriuda - na kojem se istoimena rječica slijeva s visine od 80 metara i tvori prozirno jezerce ispred ulaza u veliku pećinu.

Italijanski gradić Tarvisio, blizu granice s Austrijom i Slovenijom, a tridesetak minuta od Kranjske Gore, zimi je popularno skijalište, dok ljeti privlači posjetitelje željne uživanja u prirodi, planinarenju, bicikliranju, letenju zmajevima - ili naprosto opuštanju u čarobnom alpskom ambijentu. I prije nego što se upute u neko od izletišta u okolici, posjetitelji Tarvisija imaju osjećaj kao da su u nekom drugom svijetu.


Okružen visokim planinama čiji su obronci prekriveni zelenim šumama, a iznad njih se uzdižu vrhovi na kojima se snijeg zna zadržati i tokom ljeta, Tarvisio je tipični alpski gradić, s jednom dugom glavnom ulicom. U njoj je smještena većina trgovina, kafića i restorana, lokalni supermarket s odličnom ponudom sireva proizvedenih u okolnim seoskim gazdinstvima te natkrivenom tržnicom na kojoj se uglavnom prodaje odjeća, zbog koje su, najviše zbog kožnih jakni.


Iz Tarvisija se za manje od pola sata dolazi i do prekrasnog vodopada Fontanone di Goriuda - na kojem se istoimena rječica slijeva s visine od 80 metara i tvori prozirno jezerce ispred ulaza u veliku pećinu. Vodopad se zato može razgledati i s njegove stražnje strane, a doživljaj je spektakularan. I nije to sve što se može razgledati u Tarvisiju i okolici - tu su još jezero Predil, Sella Nevea, Kanin... Za ljubitelje prirode to je pravi raj.


(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.