x

Alarmantno upozorenje: Koronavirus stiže u sve države svijeta?

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je upozorila da se koronavirus sve brže širi i da bi uskoro mogao stići u većinu, ako ne i u sve države.

Kako piše CNBC, ovo upozorenje je stiglo nakon što je Nigerija potvrdila prvi slučaj zaraze u subsaharskoj Africi.

Christian Lindmeier glasnogovornik WHO-a je rekao novinarima kako epidemija postaje sve veća i da može zauzeti cijeli svijet te da je više od 83.000 potvrđenih slučajeva zaraze na globalnom nivou izuzimajući Antarktik.

Pet država - Nigerija, Estonija, Danska, Holandija i Litvanija - izvijestilo je o prvim slučajevima zaraze virusom COVID-19, a svi su povezani s putovanjem u Italiju, otkrio je glasnogovornik WHO-a Christian Lindmeier.


"Epidemija se širi. Scenarij u kojem korona virus stiže u više država, ako ne i u sve na svijetu, nešto je što proučavamo i o čemu upozoravamo već neko vrijeme", rekao je na konferenciji za medije u Ženevi.

Kina je u dva mjeseca od izbijanja virusa u gradu Wuhanu u provinciji Hubei izvijestila o gotovo 80.000 slučajeva.

Gotovo 10 posto njih se vode kao teški slučajevi, a zabilježen je 2.791 slučaj smrti, pokazuju posljednje brojke WHO-a.

Izvan Kine zaraza je prisutna u 49 država sa 4.351 slučajem zaraze i 67 smrtnih slučajeva.

Lindmeier je naglasio kako organizacija veoma pomno istražuje izvještaje o slučajevima ponovne zaraze.


"Moramo pažljivo proučiti kako su provedeni ti testovi, kako je osoba pregledana, je li možda postojao previd da je osoba i dalje imala negdje virus u tijelu, je li ona ponovno zaražena drugim putem ili sredstvima. Trenutno ne možemo reći je li moguće vraćanje virusa ili ponovna zaraza. Općenito smo očekivali da će osoba koja je bila zaražena koronavirusom biti imuna barem neko vrijeme. Ali, to je nešto što još ne znamo", zaključio je glasnogovornik.

Misija WHO-a u Iranu, koji je dosad izvijestio o 388 slučajeva i 34 smrti, trebala bi krenuti s radom početkom iduće sedmice, dodao je.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.