x

Alergija na jaja kod beba i djece : Simptomi

Alergija na jaja je jedna od najčešćih alergija na hranu u dječjoj dobi koja pogađa oko 9% djece predškolske dobi. Može se jednostavno otkriti pomoću testa alergije kao što je kožni (prick) test ili test krvi.

Alergija se također može javiti i na bjelanjak i na žumanjak. Češća je alergija na bjelanjak. Ako je vaše dijete alergično na bjelanjak ili žumanjak, najlakše je izbjegavati oboje.

Koji su simptomi alergije na jaja?

Reakcije mogu varirati od blagih do teških.

Blage do umjerene reakcije sastoje se od jednog ili više od sljedećeg:

Osip

Oticanje usana, očiju ili lica

Trnci u ustima

Bolovi u trbuhu ili povraćanje.

Teške reakcije (anafilaksija) uključuju jedno ili više od sljedećeg:

Otežano/bučno disanje

Oticanje jezika

Stezanje u grlu

Poteškoće u razgovoru

Promukli glas

Zviždanje ili uporan kašalj

Stalna vrtoglavica

Rijetko je (ali moguće) da se ovi simptomi jave sami bez osipa i/ili povraćanja. Iznimno rijetki su slučajevi gdje su osobe umrle od teške alergijske reakcije na jaje.


Hoće li dijete preboljeti alergiju na jaja?

Mnoga će dojenčad i mala djeca preboljeti alergiju na jaja. Otprilike dvije trećine će prerasti svoju alergiju u dobi od 5-10 godina.

Ona djeca koja su imala blaže alergijske reakcije samo s kožnim reakcijama imaju veću vjerojatnost da će prerasti svoju alergiju od djece s težim reakcijama. Vaš liječnik može utvrditi je li alergija na jaja i dalje prisutna praćenjem alergijskih testova svake godine.


Napomena:

Neke namirnice mogu imati upozorenje na etiketi “može sadržavati tragove jaja”. To obično znači da je hrana napravljena u objektu koji proizvodi i drugu hranu koja sadrži jaja. Razgovarajte sa svojim liječnikom o tome što učiniti u tom slučaju.


(Bebe.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.