x

Alfa Romeo ostaje bez hečbeka, zbogom Giulietta

Nakon što je prije dvije godine ukinuo MiTo, Alfa Romeo je u 2020. prestao da proizvodi i drugi hečbek model.

Alfa Romeo u 2021. ulazi bez hečbeka u svojoj gami, a nakon prestanka proizvodnje modela Giulietta ponuda je praktično svedena na dva velikoserijska vozila - limuzinu Giulia i SUV Stelvio.

Giulietta za sada neće imati direktnog nasljednika, ali je u planu kompaktni krosover Tonale koji bi donekle trebalo da popuni prazninu.

Alfin posljednji hečbek debitovao je 2010. u segmentu koji je veoma konkurentan u Evropi i u kome decenijama vlada Golf, a dugo su prisutni i ostali popularni modeli, kao što su Ford Focus, Opel Astra, Renault Megane, Peugeot 307/308...

Za deset godina je napravljeno preko 400.000 primjeraka Giuliette, što je zaista skroman broj ako sa zna da Volkswagen samo u Evropi godišnje proda otprilike isti broj Golfova.

Prodaji nije pomoglo ni to što je je proizvođač imao ambicije da Giuliettu pozicionira kao premijum automobil u C segmentu.

Giulietta se izrađivala u fabrici Pjedimonte San Đermano. Najbolje se prodavala 2011. godine, kada je kupcima širom Evrope isporučeno 78.911 primjeraka ovog automobila. Međutim, tražnja je kasnije opadala iz godine u godinu, pa je 2019. prodato svega 15.690 vozila.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.