x

Alma Kovačić treba skupiti 200.000 KM za operaciju: Ako se svi aktiviramo i pozovemo ovaj broj onda ćemo joj spasiti život!

Redakciji Ekskluziva.ba portala se javila Alma Kovačić. O njenim zdravstvenim problemima se već moglo čuti, a u nadi da će skupiti novčana sredstva za transplataciju bubrega i gušterače sama je pokrenula akciju da skupi 200.000 KM. Kako je ova suma ogromna, javila se i nama, a njeno pismo prenosimo u cjelosti. 

- Ja sam Alma Kovačić, rođena 27.12.1980.g.u Stocu.Živim na Aladinićima (općina Stolac) sa roditeljima i mlađom sestrom. Od 1985. godine sam dijabetičar Tip 1 (insulin ovisni). Bila sam odličan učenik, kroz osnovno školovanje maštala sam da postanem doktor da pomažem djeci, roditeljima. Završila sam srednju medicinsku školu stažirala, položila državni, volontirala i kad sam pomislila da ću polako početi ostvarivat san, 2001. godine dolazi do velikog preokreta u mom životu - otkazuju mi bubrezi. Polazim na hemodijalizu 3 puta sedmično u SKB Mostar, zbog visokog krvnog pritiska u tom periodu osljepljujem na lijevo oko. 2004.godine mama mi donira bubreg u Tuzli koji je radio 4 godine. Ponovo 2008. godine polazim na dijalizu, al taj put pertonalnu koju sam sama sebi 4 puta dnevno u 24h obavljala kući. 2015 godine ponovo idem na transplantaciju uz prikupljena novčana sredstva u humanitarnoj akciji koju su mi humani ljudi BiH, dijaspore i svijeta donirali. Odlazim u Francusku gdje mi je otac bio donor bubrega. Taj očev bubreg mi je otkazao u ljeto 2018. godine. Sad sam ponovo na hemodijalizi, takođe idem 3 puta sedmično u SKB Mostar.Moj sveukupni staž proveden na dijalizi je 11 godina.


Do sad sam imala 10 zahvata pod totalnom anestezijom (uspavljivanje) :

- 2 puta transplantacija bubrega (donor roditelji),

- postavljanje peritonejskog katetera (pertonalna dijaliza CAPD, 5 god.bila),

- vađenje odbačenog bubrega,

- vađenje peritonejskog katetera,

- op.nakupljanja limfe na mjestu gdje je pritiskala transplantirani bubreg,op.rađena u Francuskoj),

- operacija uklanjanje apscesa,

- amputacija prstiju desne noge i opet poslije

- visoka amputacija desne noge.

- 2 puta preživjela sepsu, bezbroj puta lokalnih anestezija primila zbog manjih zahvata. Šlag na kraju je bio zima 2019. godine kad su mi amputirali desnu nogu iznad koljena (visoka amp.).

Imam problem na palcu lijeve noge (rana). Doktori ne smiju ništa da diraju jer će mi otići i ta noga. Njihova preporuka je da odem u Barokomoru u Trebinje RS, tu se u toj komori poboljšava cirkulacija. Taj jedan tretman košta 80 KM, a meni kao dijabetičaru se preporučuje 20-30 tretmana gdje ta suma iznosi od 1600-2400 KM.

Doktori mi preporučuju da uradim transplantaciju gušterace i bubrega da bi se riješila šećera i dijalize, jer veoma teško podnosim dijalizu i oscilacije šećera, a sve komplikacije šećera sam doživjela.

Pošto moja porodica nije u mogućnosti da mi priušti ta sredstva za liječenje transpantaciju, barokomoru ja sam putem društvenih mreža pokušala da pokrenem I skupim ta sredstva, ali ne ide. Pratim vas i vaš rad stoga sam se vama obratila u nadi da ćete mi pomoći da skupim tu veliku količinu sredstava koji su mi potrebni, a to je 200 000 KM.

Adria ottobock će mi raditi protezu, ono što trebam nadoplatiti ja, oni poklanjaju tako su se dogovorili.

Otvoren humanitarni broj BH Telecom 090-291-063

Broj računa: 


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.