x

Američka obavještajna služba upozorila Wuhan još prije dvije godine: Laboratorija nije imala visok nivo sigurnosti!

Tačno dvije godine prije nego što je virus SARS-Cov-2 cijeli svijet bacio na koljena, američki diplomatski dužnosnici Washingtonu su poslali dva izvješća čiji je sadržaj bio klasificiran kao 'osjetljivo, ali ne i povjerljivo', piše Washingto npost.

Naučnici iz SAD-a krajem 2017. godine posjetili su Wuhanski institut za virologiju (WIV) u sklopu šireg istraživanja te su ostali zatečeni slabom razinom biosigurnosti koja ne priliči laboratoriju u kojem se ispituju potencijalno smrtonosni virusi.

Prvi izvještaj, u koje je imao uvid novinar Washington Posta, upozorava na činjenicu da laboratorij u Wuhanu ispituje tipove koronavirusa analizirajući potencijal njihove transmisije sa šišmiša na čovjeka, a da zbog izuzetno loših sigurnosnih standarda u laboratoriju postoji opravdana zabrinutost oko nove pandemije virusa tipa SARS.


Američki su naučnici, piše, tokom posjeta wuhanskom laboratoriju upozorili svoje kineske kolege da im nedostaje stručnog osoblja i opreme koja poštuje sigurnosne zahtjeve laboratorija visoke razine kontaminacije. Wuhanski centar za kontrolu bolesti, koji se također spominje u izvjetajima kao moguće rodno mjesto zaraze, posluje na biosigurnosnoj razini 2, što je osjetno niže od razine 4 koju koriste ostali centri takve vrste.

Amerikanci su se tokom tog službenog posjeta susreli i sa Shi Zhenglijom, voditeljicom istraživačkog projekta koji se bavio analizom koronavirusa. Njezin je tim u novembru 2017. godine objavio istraživanje u kojem je dokazano kako su šišmiši iz pećine u provinciji Yunnan najizgledniji nosioci virusa SARS koji je eskalirao 2003. godine.

„Najbitnija informacija u njezinom istraživanju bila je da koronavirusi tipa SARS mogu doći u kontakt s ljudskim receptorom ACE2, što govori u prilog zaključku da se koronavirusi mogu prenijeti sa šišmiša na čovjeka. Iz perspektive javnoga zdravstva, smatramo da je od ključne važnosti s velikom dozom pažnje nadzirati buduća istraživanja toga tipa virusa, zato što zbog slabe sigurnosti u laboratoriju postoji velika opasnost od eskalacije“ stoji u izvještaju poslanom 19. januara 2020. godine Washingtonu.


„Izvještaj je bilo upozorenje kojim se Washington pokušalo alarmirati na pripravnost“ izjavio je jedan američki dužnosnik za Washington post, ali je zbog prirode svog posla želio ostati anoniman.

Taj sporni izvještaj pojačano se spominje na vašingtonskim hodnicima posljednjih tjedana, a Trumpova administracija navodno već danima sumnja da je izvor virusa upravo Wuhanski institut za virologiju.

Prema informacijama New York Timesa, američka obavještajna služba nije željela javno iznijeti dodatne kompromitirajuće informacije, ali je jedan dužnosnik CIA-e istaknuo da posjeduju još nekoliko ključnih podataka koji govore u prilog tezi da je 'rodno mjesto' virusa SARS-Cov-2 WIV.


S tim se slažu i vodeći američki stručnjaci, koji su od početka tvrdili da tvrdnja o nastanku virusa na wuhanskoj tržnici 'ne drži vodu'.

Američki znanstvenici upozoravaju; „Ovo nije pitanje za teoretičare zavjere, a ne treba se niti prstom tražiti krivac. No, važno je saznati kako je došlo do njegove nekontrolirane eskalacije zato što se jedino tako može spriječiti buduća katastrofa.“

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova naglasilo je u četvrtak da je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) rekla kako nema dokaza da je koronavirus, kojim je u svijetu zaraženo više od 2 miliona ljudi, nastao u laboratoriju.

Glasnogovornik ministarstva Zhao Lijian to je izjavio odgovarajući na pitanje vezano uz optužbe da je koronavirus nastao u laboratoriju u kineskome gradu Wuhanu, gdje se epidemija prvi put pojavila potkraj 2019.

Zhao je na dnevnom brifingu rekao novinarima u Pekingu da su stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije "više puta rekli kako nema dokaza da je koronavirus stvoren u laboratoriju".


(oslobodjenje)

KOMENTARI
1

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.


Srdačan pozdrav svima koji su pročitali ovu poruku, ja sam Marie Mikus i došla sam da olakšam sve žrtve prijevara o zajmu, a također tražim zajam. Bila sam obrubljena zbog svog novca, ali kasnije sam od Boga dobila pravog muškarca. Pročitao sam svjedočanstvo i kontaktirao sam ga nazvao sam ovog zajmodavca Božjim čovjekom, jer je odgovarao na moje molitve o zajmu. Jako sam sretan što sam upoznao takvog čovjeka, ovo je vrlo lak način da dobijem kredit od pouzdanog čovjeka koji ima kreditnu kompaniju u Sjevernoj Americi, ime je firme (NAJPOVOLJNIJE LAKE FINANCE HOME) svjedočenje u svim društvenim medijima jer sam mu obećao da ću ga podijeliti po cijelom svijetu. Imajte na umu da je ovaj zajam po kamatnoj stopi od 2% Imajte na umu da također možete dobiti posao i investirati u posao E-adresa: [email protected]