x

Amerika ostaje bez svog najjeftinijeg automobila

Možda će neki biti šokirani kada saznaju da se jedan tako mali automobil uopšte nudio u državi gdje dominiraju "veliki kamioneti sa V8 motorima, 500 konjskih snaga i potrošnjom od minimalno 40 litara na pređenih sto kilometara", ali Chevrolet Spark se prodavao na američkom tržištu još od 2012. godine.

Originalno je debitovao pet godina ranije u konceptnom izdanju nazvanom Beat, prije nego što je uslijedila serijska proizvodnja.

Chevrolet ga je tada nazivao jednim od najbitnijih četvorotočkaša u svojoj istoriji, u vrijeme kada se svijet još uvijek oporavljao od velike recesije, činilo se da Amerikanci također žele ekonomične automobile. Konkretnije, najveći američki proizvođač se nadao da će privući veliki broj mlađih kupaca koji žele pristupačniji prvi automobil, ali Spark ni u jednom momentu nije opravdao očekivanja.

Vrhunac prodaje je bila 2014. godina kada je isporučeno 39.159 jedinica da bi u upravo završenoj 2021. godini svega 24.249 "Jenkija" odlučilo da potroše novac na najjeftiniji novi automobil "preko bare". Većina njih je vjerovatno završila u rukama agencija za iznajmljivanje vozila, kao što je Enterprise gdje se često moglo vidjeti pravi "roj" Sparkova koje vjerovatno niko ne želi.


I koliko je onda ovaj mališan bio jeftin? Pa, za bazni model je bilo potrebno izdvojiti svega 14.595 američkih dolara, što je bilo za oko hiljadu "zelembaća" manje nego ono što je neophodno za naredni najpristupačniji automobil na listi, to jest za Mitsubishi Mirage.

Nestankom Sparka sa tržišta, ljubitelji Chevroleta će morati da izdvoje minimalno 22.595 najmanjih zelenih novčanica, koliko sada košta najjeftiniji model ovog brenda, a to je gradski krosover Trax. Spark se inače nudio američkim kupcima samo sa atmosferskim 1,4-litarskim benzincem koji je razvijao 98 konjskih snaga, uz izbor petostepenog manuelnog i automatskog CVT mjenjača.


Prema fabričkim podacima, ubrzanje od nule do 100 km/h je trajalo manje od jedanaest sekundi, a jedno vrijeme u ponudi je bila i električna konfiguracija kod prethodne generacije. Za svoje dimenzije i veoma nisku cijenu je zapravo nudio mnogo opreme, ali kod probirljivih Amerikanaca jednostavno nije mogao da prođe.

Proizvodnja će inače trajati sve do avgusta, poslije čega će fabrika u Južnoj Koreji biti iskorištena za neki drugi model.

Ovim potezom ne samo što je Amerika ostala bez svog najjeftinijeg četvorotočkaša, već se i ponuda Chevroleta suzila na samo tri putnička vozila. Jedan od njih je limuzina Malibu koji također odbrojava svoje posljednje dane, dok su preostala dva sportisti Camaro i Corvette, prenosi AutoRepublika.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.