x

ZABRANA INVESTICIJA

Amerika uvela nove sankcije Rusiji, na listi i dvije kćerke Vladimira Putina!

SAD su u srijedu najavile nove sankcije ruskim finansijskim institucijama i pojedincima, uključujući dvije odrasle kćerke ruskog predsjednika Vladimira Putina. Cilj sankcija je povećati ekonomski pritisak na Rusiju.

SAD su također najavile sankcije supruzi i kćerci Putinovog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova.

"Danas dramatično povećavamo finansijski šok uvođenjem potpunih blokirajućih sankcija najvećoj ruskoj finansijskoj instituciji, Sberbanci, i njenoj najvećoj privatnoj banci, Alfa banci", rekao je visoki zvaničnik administracije na brifingu novinarima.


Sankcije će biti uvedene u koordinaciji sa članicama G7 zemalja i Evropskom unijom.

Novi paket sankcija će zabraniti sve nove investicije američkih građana u Rusiji, povećati sankcije finansijskim institucijama i državnim preduzećima u Rusiji i sankcionisati zvaničnike ruske vlade i članove njihovih porodica.


Također, ambasadori EU danas će raspravljati o novom setu sankcija koje će biti uvedene nakon što su ukrajinske vlasti svijetu obznanile zločine ruske vojske počinjene u Buči.

EU planira usvojiti mjere obavezne zabrane uvoza uglja iz Rusije, obustavljanje transakcija za četiri ključne ruske banke uključujući VTB , zabranu pristupa ruskim plovilima lukama EU i zabrana ruskim i bjeloruskim prijevoznicima na teritoriji EU.


Daljnje, moguće je uvođenje zabrane izvoza, vrijedne 10 milijardi eura, u ključnim područjima mašinske i transportne opreme kao i proširenje liste sankcija za pojedince koji se dovode u vezu sa ruskom vladom.

Ipak, sankcije neće obuhvatiti uvoz ruske nafte i plina, jer ne postoji saglasnosti svih zemalja EU da se uvedu takve mjere.

.

.

.

.

Izvor: Klix

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.