x

NISU SVE PROVJERENE

Antimikrobne maske sve popularnije u svijetu, stručnjaci pozivaju na oprez

Pandemiji koronavirusa se još uvijek ne nazire kraj, a modni i sportski brendovi brzo se prilagođavaju novonastaloj klimi tako što u svoje kolekcije dodaju zaštitne maske raznih boja i logotipa te ih reklamiraju kao antimikrobne. Stručnjaci ističu kako ipak nisu sve efikasne.

Posljednjih nekoliko mjeseci brendovi poput Burberryja predstavili su maske koje, kako tvrde, štite od mikroba i klica. Sličnu stvar radi i Diesel koji prodaje masku od trapera koje se navodno "bore protiv virusa".

Diesel također najavljuje da će koristiti tehnologiju nazvanu "ViralOff" za koju kažu da uspješno zaustavlja 99 posto bilo koje virusne aktivnosti. Ova tehnologija će biti predstavljena u kolekciji za proljeće i ljeto 2021. godine, piše CNN.

Naučnica Amy Price iz laboratorija Stanford Anesthesia istakla je kako je bez naučnih ispitivanja nemoguće procijeniti mogu li antimikrobne maske zaštititi ljude od koronavirusa.

"Vrlo često se u javnost plasiraju tvrdnje koje nisu zasnovane na stvarnim činjenicama, nisu testirane na maskama ili virusu", kaže Price. 

S druge strane, neke kompanije tvrde da su svoje proizvode testirale na koronavirus. Naprimjer, Under Armour tvrdi da koristi materijale iz laboratorije IFTNA (Intelligent Fabric Technologies North America) poput PROTX2 AV .

U istraživanju koje je proveo CNN otkriveno je i da mnoge kompanije ne žele otkrivati na kojim su virusima i kako testirale svoje maske za koje tvrde da su antimikrobne.

"Bakterije i virusi se ne šire uvijek na isti način i ne mogu nas uvijek iste stvari zaštititi od svih virusa. Vrlo je važno da pri kupovini antimikrobnih maski provjerite koliko su one sigurne. To je nešto što ćete nositi na licu svaki dan, mora biti sigurno i služiti svrsi", rekla je naučnica Larry Chu iz laboratorije AIM.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.