x

Legendarni Francuz za potpune promjene

Arsene Wenger je fudbalski revulucionar: Ima prijedlog za novi sistem reprezentativnih kvalifikacija

Nekadašnji menadžer Arsenala Arsene Wenger postao je istinski fudbalski revolucionar.

Legendarni Francuz koji je sada dio Svjetske fudbalske federacije (FIFA), gdje je zadužen za ideje o napretku fudbalske igre, nedavno je predložio pravilo o ofsajdu, koje je FIFA odlučila isprobati.

To pravilo donosi mnogo više koristi napadačima koji ovog puta neće biti u ofsajdu ako im je dio tijela kojim se ne može postići gol ispred protivničke odbrane.

Arsene je ovog puta izašao sa prijedlogom po kojem bi reprezentativna okupljanja bila mnogo rjeđa nego sad.


Prijedlozi su da termini budu jesen - proljeće u kojima bi se igrale sve utakmice, ali i da se kvalifikacije odigraju u samo jednom mjesecu.

Na ovaj način ne bi bilo čestog prekidanja sezone u evropskim ligama što je trenutno slučaj jer se kvalifikacije igraju u nekoliko termina.

"Kalendar internacionalnih utakmica je jedna od ključnih stavki na narednom sastanku. Jedno od rješenja o kojem ćemo raspravljati je da na pravi način ukomponujemo kvalifikacijske utakmice", rekao je Wenger i nastavio je:


"Umjesto da se igraju u septembru, oktobru, novembru, martu i junu, prijedlog je da se sve utakmice odigraju u jednom mjesecu ili u dva termina - oktobar i februar. Ako bi se to uspjelo dogovoriti, igrači bi mogli mirno da se posvete klubovima od marta do juna. Idealno rješenje bi bilo da se sve utakmice kvalifikacija odigraju u jednom mjececu, recimo u oktobru", istakao je Wenger i dodao je:

"Odradiš kvalifikacije i ostatak sezone si slobodan u korist kluba. Na kraju sezone opet igraš za nacionalni tim na velikim takmičenjima", istakao je Wenger.

Svakako zanimljiv prijedlog i vidjet ćemo hoće li FIFA i ovaj prijedlog isprobati u budućnosti.


(Sport Sport)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.