x

„As exkluziv“ posvećen legendarnom Želimiru Vidoviću Keliju!

Nakon nezaboravne premijere filma "Kelija", upravo nastavak serijala "As exkluziva sa Muhamedom Bikićem" posvećen je legendarnom Želimiru Vidoviću. Gosti 224. izdanja su bili nekadašnji Kelijev suigrač iz FK Sarajevo i prijatelj Agim Nikolić, kćerka Dajana i unuka Sarah, koja je kao i u samom filmu pročitala svoj sastav "Moj deda Želimir".


„Dragi deda!

Žao mi je što te nikad nisam vidjela ni upoznala. Ja sam tvoja najstarija unuka Sarah. Imaš još jednu unuku Enu i unuka Filipa. Filip…liči na tebe.

Ti si igrao fudbal za Fudbalski klub “Sarajevo“ i kažu mi da si bio jedan od najboljih igrača.

Moj najdraži sport je fudbal, mada znam da je to za dječake. Gledala sam tvoje slike sa loptom i od tada mi se fudbal počeo sviđati.

Ja te jako volim.Voljela bi da si još uvijek živ. Igrali bismo se fudbala, šetali bi zajedno, čitali bi zajedno, možda bi mi pomogao i oko zadaća.

Da znaš, imamo knjigu o tebi. Jedna ulica u Sarajevu nosi tvoje ime „Želimir Vidović Keli“. Snimao se i film o tebi. Ja sam učestvovala u njemu. Pročitala sam ti pismo. Možda si me čuo.

Nadam se da i ovo što sad pišem, pročitat će puno djece i shvatit će da iako te nikad nisam upoznala, nedostaješ mi i ti si moj najdraži deda.“

Dokumentarni film „Keli“, govori o životu i smrti Želimira Vidovića Kelija, legendarnog fudbalera Sarajeva i reprezentativca ex Jugoslavije, koji je ubijen 17. maja 1992. godine, pri povratku iz Bolnice na Dobrinju, gdje je vozio ranjene sugrađane. U filmu, autora novinara i publiciste Muhameda Bikića, učestvuju porodica Vidović, supruga Borjana i kćerke Dajana i Miana sa djecom Sarah, Enom i Filipom, Fudbalski klub Sarajevo sa direktoricom Sabrinom Buljubašić, trenerima Fuadom Muzurovićem, Muhidinom Teskeredžićem i Agimom Nikolićem, te mladim igračima bordo tima. O legendarnom Vidoviću govore i Ahmed Osmić, kojeg je Keli vozio ranjenog u bolnicu, Amor Mašović, akademik Abdulah Sidran, saigrači iz Sarajeva Mirza Kapetanović, Mehmed Janjoš, Faruk Hadžibegić, Nijaz Ferhatović, Nijaz Merdanović, Slobodan Janjuš i Zijad Švrakić, suparnici iz Željezničara Edin Bahtić i Branislav Berjan, te veliki bordo navijač i sportski djelatnik Mehmedalija Zilić i Adnan Džemidžić.

Film „Keli“ je snimljen na autentičnim lokacijama grada Sarajeva, gdje je pokojni Želimir Vidović živio, igrao, nestao, odnosno ubijen, sahranjen, te ulici na Dobrinji i glavnom terenu Trening kampu Fudbalskog kluba Sarajevo u Butmiru koje nose ime Želimira Vidovića Kelija.


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.