x

Astma kod djece: Simptomi i liječenje

Astma je kronično stanje koje uzrokuje poteškoće u disanju. Može biti blaga ali čak i opasna po život. Stoga ako vaše dijete teško diše, odvedite ga hitno do najbliže bolnice!

Korištenje inhalatora i odstojnika za isporuku lijekova za astmu u dišne ​​putove može pomoći u ublažavanju simptoma astme vašeg djeteta.


Koji su simptomi astme?

kašalj (osobito noću), može biti i jedini znak

problemi s disanjem, kašljanje ili ispušta piskanja dok dijete diše.

otežano disanje i osjećaj ‘zategnutosti’

stezanje u prsima

letargija ili nedostatak interesa za tjelesnu aktivnost

Potražite hitnu liječničku pomoć ako vaše dijete ima bilo koji od sljedećih simptoma:

ubrzani udisaji, kretanje prsnog koša prema unutra pri udisanju i grcanje tijekom izdisaja

nesposobnost govora

plavkaste usne

ako unatoč korištenju propisanih lijekova ima stalni kašalj ili piskanje.


Kako liječiti teški napad astme?

Teški napad astme vrlo su uznemirujući. Vaše dijete tada će osjećati da ne može dobiti dovoljno zraka. U tom slučaju najbolje možete pomoći ako:

Ostanite mirni i sjednite svoje dijete.

Za djecu do 5 godina : dajte im 2 do 6 odvojenih udisaja iz inhalatora. Za svaki udisaj lijeka, vaše dijete treba 4 puta duboko udahnuti prije nego što date idući udisaj lijeka.

Iznad 6 godina, dajte im 4 do 12 odvojenih udisaja iz inhalatora. Za svaki udisaj lijeka, vaše dijete treba 4 puta duboko udahnuti prije nego što date idući udisaj lijeka.

Pričekajte 4 minute. Ako postoji malo ili nikakvo poboljšanje, ponovite korak.

Ako opet ni nakon 4 minute i dalje nema nikakvo poboljšanje, nazovite hitnu pomoć i navedite da vaše dijete ima napad astme.

Dok čekate da stigne hitna pomoć, dajte djetetu da udahne iz inhalatora kroz odstojnik kako je gore opisano. Pričekajte 4 minute i ponovite. Ponavljajte ovo dok ne stigne hitna pomoć.

Ključni dio upravljanja astmom je rad s vašim liječnikom na izradi individualiziranog pisanog akcijskog plana za vaše dijete. Plan vam pomaže da prepoznate što uzrokuje astmu vašeg djeteta, kada i kako uzimati lijekove i znati što učiniti ako se simptomi pogoršaju.

Pitajte svog liječnika o pomagalima i savjetima koji će vam pomoći da brinete o svom djetetu kod kuće. Također može pomoći vođenje dnevnika za bilježenje kada se daje lijek za astmu i kada se pojave simptomi.


(Bebe.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.