x

Aston Martin DBS GT Zagato izgleda zapanjujuće na novim skicama

Nakon što su udružili snage da proizvedu četiri specijalna modela bazirana na Vanquishu Aston Martin i Zagato ponovo sarađuju na jednako interesantnom projektu.

Prvobitno najavljena u septembru 2018. godine, kolekcija DBZ Centenary privlači pažnju zahvaljujući novim dizajnerskim skicama koje daju bolju ideju o tome šta se može očekivati od predivnog para automobila.

Radi se o automobilima DBS GT Zagato i DB4 GT Zagato Continuation koji će se prodavati u paru za 6 miliona funti. Proizvodnja će biti ograničena na samo 19 primjeraka po modelu, a ideja iza projekta je obilježavanje stogodišnjice Zagata i gotovo šest decenija saradnje između italijanske dizajnerske kuće te Aston Martina.

Osim skica, Aston Martin je također otkrio više detalja o modelu DBS GT Zagato. Baziran na modelu DBS Superleggera, verzija koju je dizajnirao Zagato ima tradicionalni double-bubble dizajn krova, dok rešetka hladnjaka, prednja svjetla i naplaci stvaraju vizuelnu vezu s klasičnim modelom DB4 GT Zagato iz 1960. godine.

O motoru koji će pokretati DBS GT Zagato zasad nema informacija, ali se očekuje da će preuzeti Superleggerin moćni 5,2-litarski V12 twin-turbo motor koji razvija 715 KS i 900 Nm obrtnog momenta. U standardnoj verziji to je dovoljno da ubrza do maksimalnih 340 km/h.

Što se tiče modela DB4 GT Zagato Continuation, on će koristiti 6-cilindrični motor koji isporučuje 380 KS, a snaga se preko 6-stepenog manuelnog mjenjača s diferencijalom s ograničenim proklizavanjem prenosi na stražnje točkove.

Aston Martin će započeti isporuke modela DB4 GT Zagato Continuation u četvrtom kvartalu 2019. godine, dok će DBS GT Zagato početi stizati kupcima od četvrtog kvartala 2020. godine.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.