x

Atrakcija na obroncima planine Grmeč mami ljubitelje prirode

Nedaleko od sela Kljevci, dvadesetak kilometara od Sanskog Mosta, na obroncima planine Grmeč, smjestilo se omanje jezero, koje je neodoljiv mamac za sve ljubitelje prirode, planinare i rekreativce, ali i dragocjeno pojilište za divljač.

Kljevačko jezero, kako ga nazivaju, zanimljivo je i po tome što se nalazi na relativno velikoj nadmorskoj visini, u bezvodnom području gdje ne postoje drugi izvori i vrela.

Zbog toga se pretpostavlja kako je ono povezano s bogatim podzemnim akumulacijama vode koje su smještene u kraškoj utrobi moćnog Grmeča i da predstavlja prirodnu estevelu, kojih ima još nekoliko na ovim prostorima.

Prema riječima Emira Trožića, stručnjaka za hidrologiju, jezero nije u prošlosti bilo predmet naučnog istraživanja, ali on smatra kako je izvjesna pomenuta teorija. "Kompletan prostor Podgrmeča predstavlja jedan izuzetan hidrološki sistem, a njegov najveći dio skriven je pod zemljom. U unutrašnjosti krasa, to je i nauka potvrdila, akumuliraju se ogromne zalihe vode i ona potom tajnovitim putevima izlazi na površinu u obliku izvora i vrela, kojih je samo na području sanske općine preko 700", kaže Trožić.

Prema jednoj priči, mještani koji žive u blizini ovog jezera pokušali su u prošlosti da mu izmjere dno i u tome nisu uspjeli, jer im je nedostajalo konopca. Drevna narodna predanja obiluju pričama o nadnaravnim bićima koja svoja staništa imaju u pećinama i stijenama ove vrletne planine. Tako se i danas prenosi priča o vilama i vilenjacima koji se u kasne noćne sate kupaju u hladnom gorskom jezeru, a svaki čovjek koji se drzne da posmatra taj prizor pretvoriće se u kamen.

U dugim i hladnim zimama, kada se temperature u ovome podneblju spuštaju duboko ispod nule, snijeg i led okuju jezero i obuku mu bijelo odijelo.

U tom periodu se čest na njegovoj površini mogu vidjeti pravilni koncentrični krugovi, koji izgledaju kao da ih je neko nacrtao šestarom, što pojačava mističnu auru oko ovog lokaliteta.

Iako zaljubljenici u fantastične teorije spekulišu da bi krugovi mogli biti djelo neke vanzemaljske sile, stručnjaci smatraju kako se radi o podzemnim strujanjima unutar jezera koje se potom prenose na površinu i tako oblikuju krugove.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.