x

Audi A6 e-tron na renderu

Očekuje se da novitet njemačkog brenda bude lansiran na tržištu negdje tokom naredne godine, dok bi novajlija među kupce stigao kao električni liftbek.

U posljednje dvije godine je zabilježen pad prodaje vozila marke Audi na tlu Starog kontinenta.

Tokom korona-godine, kupci su pazarili 601.844 primjeraka Audija, što je bilo za 18,8 odsto manje u odnosu na rezultat iz 2019. godine, dok je tokom 2021. prodato još manje automobila s četiri prstena.

Rezultat je bio 591.457 jedinica, uz minus od 1,7 odsto spram lani. Audi je nastavio da razvija liniju električnih vozila, uostalom kao i mnogi drugi proizvođači današnjice.

Jedan od novih električnih proizvoda na četiri točka marke Audi bi trebalo da bude i liftbek Audi A6 e-tron.

Njemačka kompanija je prošlog aprila u Šangaju prikazala konceptni model istog imena.

Logično, sada proizvođač energiju investira u razvoj serijske verzije vozila, a ona će biti utemeljena u izložbenom vozilu prikazanom na donjim fotografijama.

Pride, već smo svjedočili tome da su neki prototip primjerci vozila s petoro vrata, naravno s kamuflažom, uhvaćeni u objektive špijunskih fotografskih aparata, tokom drumskih testiranja.


Još uvijek nema zvaničnih informacija o tome kako će novi njemački liftbek na struju izgledati, ali to nije smetalo dizajnerima redakcije španskog portala Motor.es, a koji njeguju bliske odnose s ruskim Kolesima, da izrade vizuelnu kompjutersku anticipaciju Audija s indeksom A6 e-tron.

Sudeći po renderu, vozilo će posjedovati uske farove dizajnirane u stilu prikazanom na konceptu, a vjerujemo da će opciono biti ponuđena i laserska (matriks) tehnologija glavne rasvjete.

U isto vrijeme, vjerovatno je da će priključak za struju koji je smješten tamo gdje je kod konvencionalnih vozila montirana maska hladnjaka, biti drugačijeg izgleda u odnosu izložbeni prototip.

Dizajner iz Španije je poklonio veru ideji da će konektor biti ofarban u boju karoserije, a moguće je da će i pokretni elementi zaduženi za hlađenje i aerodinamiku tu biti integrisani.

Izgled enterijera njemačkog modela je za sada potpuna nepoznanica, ali se očekuje da bude izveden u minimalističkom stilu.

Podrazumijeva se duet ekrana visoke rezolucije na čeonom panelu, gdje će onaj za instrumentaciju biti manjih gabarita, dok će centralno postavljeni displej biti vidno veći

Po dužini, liftbek bi trebalo da dobaci do 4,96 metara, što je objavio i Audi prilikom prezentacije koncepta prošlog aprila.


Električni liftbek će biti utemeljen na arhitekturi PPE (Premium Platform Electric) i ona je razvijena zajedničkim snagama s Porscheom, a znamo da oba brenda igraju kako koncern Volkswagen svira.

Audi Q6 e-tron i sljedeći Porsche Macan EV su utemeljeni na istoj platformi.

Prema preliminarnim podacima, A6 e-tron će se nuditi i u verzijama s jednim ili s dva elektromotora (prednji ili Quattro pogon na sva četiri točka).

Podsjetimo se da je koncept opremljen dvomotornim pogonskim sklopom, čija je ukupna snaga bila 476 „grla“, a maksimalni obrtni moment je bio 800 Nm.

U ovoj verziji, kapacitet baterije je iznosio 100 kWh, dok je rezerva energenta u bateriji navodno bila dovoljna za nekih 700 kilometara krstarenja, bez potrebe za dopunom ćelija.

Proizvodnja Audija A6 e-trona će biti pokrenuta u Kini (u fabrici u Čangčunu), i moguće je da će serijski model stići na montažnu traku već u obliku limuzine.

Također, izdanje će vjerovatno biti prilagođeno u Evropi. Pretpostavlja se da će novina njemačkog brenda ući na tržište 2023. godine, kako i rekosmo u samom uvodu.


(autorepublika)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.