x

KAO FUTURISTIČKI A2

Audi AI:ME predstavljen kao električni gradski automobil

Kompanija Audi je odlučila iskoristiti Sajam automobila u Šangaju za predstavljanje novog koncepta AI:ME.

Koncept odaje sliku futurističkog modela A2, odnosno kompaktnog električnog koncepta primarno namijenjenog za gradsku upotrebu.

Koncept se može smatrati luksuznom verzijom Volkswagenovog modela I.D. ili SEAT-ovog modela el-Born jer koristi istu novorazvijenu MEB platformu namijenjenu specijalno za potpuno električne automobile. Pokreće ga električni motor postavljen na stražnju osovinu koji razvija 160 KS. Ipak, iz Audija tvrde da je potreban samo dio snage motora za gradsku upotrebu.

Iz Audija su rekli da je AI:ME razvijen za urbano okruženje te da bi se produkcijska verzija uglavnom kretala brzinom između 20 i 70 km/h na kratkim distancama. Navedeno je da je baterija od 65 kWh idealna za ovaj model, ali domet koji omogućava nije otkriven.

Kao što se može očekivati od koncepta, dizajn je futuristički, ima stražnja suicide vrata te dolazi bez konvencionalnih B stubova. LED svjetla daju električnom hatchbacku moderan izgled, a sam automobil je zamišljen kao autonomno vozilo s naprednim autonomnim sistemom i level 4 mogućnostima.

AI:ME dolazi nakon koncepata Aicon iz 2017. i PB 18 iz 2018. godine. Kvartet će biti kompletiran u septembru na Sajmu automobila u Frankfurtu predstavljanjem četvrtog konceptnog automobila.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.