x

"Audi" hoće da se potpuno otarasi dugmića

Njemački proizvođač već ima tri digitalna ekrana u svojim najnovijim modelima.

Tehnološka unapređenja su neminovnost u svim oblastima života, uključujući i auto-industriju. Proizvođači automobila konstantno uvode inovacije koje treba da povećaju komfor, bezbjednost i efiksanost u vožnji.

Jedan od segmenata u vozilima koji se decenijama nije suštinski mijenjao - komandna tabla, posljednjih godina doživljava drastičan preobražaj zavaljujući sveobuhvatnoj digitalizaciji. Dok neki pozdravljaju ovaj trend, drugi upozoravaju da previše displeja u automobilu, uz premještanje funkcija i komandi sa dugmića i prekidača na ekrane osjetljive na dodir, skreće pažnju vozača sa puta i može da ga omete u vožnji.

"Audi" je jedan od proizvođača koji je spremno dočekao digitalizaciju, pa u najnovijim modelima ima čak tri ekrana na komandnoj tabli - jedan služi umjesto klasičnih instrumenata, drugi je dio multimedijalnog sistema, dok treći sadrži komande klima-uređaja i ventilacije.

Ipak, i dalje tu i tamo može da se nađe poneka fizička komanda, ne računajući "prečice" na volanu.

"Audi", međutim, planira da se u budućnosti u potpunosti riješi dugimića i prekidača na komandnoj tabli, kaže šef dizajna njemačkog proizvođača, Mark Lihte.

Lihte je u razgovoru za Motor Authority rekao da njegova vizija budućnosti podrazumijeva kabinu opremljenu samo digitalnim ekranima, uz korišćenje tehnologije za proširenu stvarnost.

Prema njegovim riječima, to znači da će digitalna instrument tabla ispred vozača biti nešto manja i sa redukovanim brojem informacija, dok će prednost dobiti nova generacija "head-up" displeja koji koriste proširenu stvarnost.

Osim toga, dva velika centralno postavljena ekrana (dusplej multimedije i "klime") biće spojena u jedan ogroman ekran, slično kao kod "Teslinih" modela S i X.

Ostaje da se vidi kako će ove ideje biti implementirane u praksi i kako će ih vozači prihvatiti.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.