x

Audi predlaže ograničenje brzine na Autobanu

Njemačka je jedina zemlja bez opšteg ograničenja brzine na auto-putevima, a nova mjera se kao kompromisno rješenje najavljuje zbog ekonomske krize izazvane krizom u Ukrajini. Audi je predložio da se brzina ograniči na 200 km/h na autobanu.

Markus Duesman, šef Audija, zbog trenutne krize predlaže mjere za smanjenje potrošnje goriva, koje bi uključivale dane bez automobila i ograničenja brzine u trenutnoj krizi.

"Da bismo se u Njemačkoj bolje prilagodili situaciji i potrebi štednje, opet bi mogli da uvedemo dane bez automobila, kao 1970-ih. Ograničenje brzine na Autobanu od 200 km/h takođe može da bude korisno", izjavio je Duesman za "Süddeutsche Zeitung".


Njemačko udruženje automobilske industrije (VDA), kojoj pripada i Audi, ima drugačije mišljenje: "Odbacujemo zabrane vožnje kao reakciju na rast cijena energije, kao u 1970-ima. Ljudi bi i sami znali da štede pametno. Ponašanje u vožnji se već razvilo u skladu s tim posljednjih meseci,” rekla je njihova predsjednica Hildegard Miler.

Osim toga, treba nastaviti rad na situacijskoj regulaciji brzine. Važno je “promovisati ličnu odgovornost umjesto odvraćanja zabranama i uputstvima” dodala je ona.


Prijedlog ograničenja brzine na Autobanu od 200 km/h se bazira na preporuci koju je u avgustu 2022. državno tužilštvo u Naumburgu dodalo uz obustavu postupka protiv vozača snimljenog kako na Autobahnu A2 drumski bolid Bugatti Chiron vozi brzinom 417 km/h.

Ovo je i kompromisni predlog jer ADAC, nemački nacionalni autoklub, predlaže ograničenje brzina na 130 km/h, a iz stranke Zelenih na 120 km/h, prenosi "AutoBlog".


(Nezavisne.com)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.