x

Audi se obratio Rimcu za pomoć

Ako je vjerovati britanskim medijima, Audi je još jedna velika kompanija koja želi sarađivati s Rimcem.

Uopšte je poznato kako Audi penzioniše svoj najatraktivniji model, R8 pokretan V10 benzincem, ali i kako proces elektrifikacije ne ide željenim intenzitetom.

 A uz mainstream električne adute, važno je na vrijeme imati i električnu zamjenu za prije spomenuti bolid. I tu u priču ulaze upravo Rimac i njegova tehnologija koja bi trebala omogućiti optimalan razvoj nasljednika, modela RS e_Tron.

 I to ne samo u vremenskoj domeni već i kad su u pitanju performanse, javlja britanski Car Magazine.

Isti izvor doznaje kako je model u planu za 2023. godinu, a sklapaće se u Audijevoj tvornici blizu Heilbronna, gdje nastaju modeli A6/A7 i A8.

Prema informacijama neimenovanih izvora bliskih Audiju, novi električni coupe bi imao četiri elektromotora i oko 700 kW/950 KS, a to znači da bi stotku mogao postići za 2,5 sekundi. Doseg s baterijama kapaciteta 95 kWh će biti oko 500 km. I ono bitno, početna cijena ovog brzog i laganog dvosjeda ne bi prelazila 200.000 evra.

Audi je najnoviji veliki ulov Rimca. Nakon Pininfarine, Aston Martina i Porschea, hrvatska tvrtka je ušla u pregovore s s Bugattijem, a potencijalni partner je i Lamborghini.

 Izgleda da će VW koncern veliki oslonac po pitanju elektromobilnosti tražiti upravo u Rimcu, bar kad su u pitanju automobili visokih performansi.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.