x

Audi TT vjerovatno neće doživjeti novu generaciju

Bez obzira na to koliko ljubitelji automobila vole Audijev model TT, činjenica je da primat preuzimaju crossoveri i SUV-ovi. Prema svemu sudeći, TT nema budućnosti.

Audijeva ponuda crossovera i SUV-ova raste, Q4 polako stiže, a očekuje se i model Q9. TT navodno nema budućnost, barem ne u dvovratnoj varijanti sa stražnjim sjedištima koja se teško mogu iskoristiti.

U intervjuu za Autocar direktor kompanije iz Ingolstadta Bram Schot je nagovijestio "penzionisanje" modela TT u njegovoj trenutnoj formi.

"Mislim da postoji budućnost za Audijevu ikonu, ali ne znam da li će to biti TT. Srce mi krvari kad me pitate o njemu. Nešto se 'kuha' što bi moglo zamijeniti TT, ali ne nužno direktno", izjavio je Schot.

Glavni razlog zbog kojeg Audi pravi promjene jeste što želi optimizirati svoju ponudu kako bi smanjio troškove i ušteđeni novac usmjerio na finansiranje razvoja električnih i drugih tehnologija. Schot je već uspio uštedjeti mnogo novca kompaniji smanjenjem kompleksnosti ponude za 27 posto nakon što je ukinuo neke motore i drugo.

Otkako TT ne bilježi dobru prodaju, postao je ranjiv. Oni koji žele kupiti ovaj model mogu to još uvijek učiniti jer će se aktuelna generacija proizvoditi do 2022. godine.

Audi je već odbacio špekulacije o TT Sportback četverovratnom coupeu nalik konceptu koji je predstavljen na Sajmu automobila u Parizu 2014. godine. Međutim, neki mediji pišu da će stići sedan, model koji ima smisla jer Audi trenutno nema rivala Mercedesovom modelu CLA, kao ni nadolazećoj BMW Seriji 2 Gran Coupe.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.