x

Automatska svjetla obavezna za sve nove modele u Japanu

Svi novi modeli koji se pojave na japanskom tržištu poslije 1. aprila 2020. moraće standardno da budu opremljeni ovom tehnologijom.

Zahvaljujući ovoj funkciji, vozači u Japanu neće više moći da isključuju prednja svjetla noću, što je uobičajena praksa u toj zemlji dok čekaju na semaforu zeleno svjetlo, kako ne bi ometali druge vozače. Problem je što neki od njih poslije zaborave da ih ponovo uključe, što ugrožava pješake i bicikliste u noćnim uslovima, prenosi B92.

Novi propis je usklađen sa Uredbom UN 48, koja kaže da se prednja svjetla moraju automatski uključiti u roku od dvije sekunde kada se prirodno dnevno svjetlo smanji ispod 1.000 luksa - što je u praksi 15 minuta prije zalaska sunca po vedrom danu.

Sa druge strane, oni će se automatski isključiti kada se ambijentalno svjetlo pojača preko 7.000 luksa, što je u svijetu prepoznato kao dovoljno za bezbjednu vožnju.

Od avgusta 2014. godine, 30 procenata svih automobila u Japanu opremljeno je automatskim svjetlima, pokazalo je istraživanje Japanske automobilske federacije.

Ti sistemi omogućavaju vozačima da ih isključe kad god požele, ali prema novim smernicama, oni će moći manuelno da kontrolišu prednja svjetla samo pri dnevnom svjetlu.

Kao što je već navedeno, svi novi modeli koji se pojave na japanskom tržištu poslije 1. aprila 2020. moraće standardno da budu opremljeni ovom tehnologijom, dok modeli koji su već na tržištu neće moći da se prodaju bez ove tehnologije od oktobra 2021. godine.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.