x

Djeluje blagotvorno na kožu i cijeli organizam

Bademovo ulje ima čudesne moći

Bogato je biljnim bjelančevinama, vitaminima A, B1, B2 i B6 te E, mineralima poput magnezija, bakra, mangana, kalcija, kalija, a sadrži i omega-3, 6 i 9 .

Ljekovita svojstva bademovog ulja poznata su još iz antičkih vremena, a korišteno je i kao dodatak prehrani. Blago je i ne izaziva alergije pa je odličan izbor za njegu kože djece.

Posebno mjesto

Ulje ima blagotvorno djelovanje na kožu, kosu i nokte zbog visokog udjela vitamina i minerala. Najviše se preporučuje za njegu osjetljive i problematične kože. Bogato je biljnim bjelančevinama, vitaminima A, B1, B2 i B6 te E, esencijalnim mineralima poput magnezija, bakra, mangana, kalcija, kalija, a sadrži i masne kiseline omega-3, 6 i 9.

Odlično je za zdravlje srca te za zdravlje kože. Poboljšava i ubrzava probavu i metabolizam, snižava holesterol, opušta mišiće, jača imunitet.

Zbog prirodnog bogatstva koje sadrži u samo jednoj kašičici, bademovo ulje pravi je dar prirode, zauzima posebno mjesto u kozmetičkoj industriji i glavni je sastojak u liječenju i njezi tijela.

Preporučena je kupovina i konzumacija nerafiniranog, odnosno hladno presovanog bademovog ulja, jer u takvom postupku obrade ne gubi ljekovita svojstva.

Primjena bademovog ulja u kozmetici je raznolika. Koristi se za njegu suhe i osjetljive kože, za njegu kose i noktiju, za masažu, a primjenjuje se i u aromaterapiji. Ne začepljuje pore pa je pogodno za svakodnevnu njegu lica.

Sadrži sastojke neophodne za zdravu i njegovanu kožu. Pogodno je za njegu svih tipova kože, smiruje upale, dermatitis, opekotine, ekceme i psorijazu, a najviše se preporučuje za njegu suhe i osjetljive kože.

Strije i celulit

Rijetko izaziva alergije pa se može koristiti i za njegu dječije kože. Bademovo ulje koži daje elastičnost te se često koristi u trudnoći za prevenciju nastanka strija i celulita, ali i bora. Osim što vlaži, hrani i štiti kožu, čini je i mekom i svilenkastom, a usporava i starenje i poboljšava ten.

Ubrzava rast kose

Bademovo ulje bogato je vitaminom A, koji štiti folikule. Ubrzava rast kose, a u kombinaciji sa masažom tjemena, potiče obnovu vlasi i kosi vraća mekoću, sjaj i volumen. Hrani korijen kose i tako sprečava opadanje i pucanje vrhova, a osim toga, smiruje i nadraženost tjemena.

Ulje ugrijte tako što ćete ga u zatvorenoj posudi staviti u toplu vodu. Potom ga prstima nanesite na čistu i vlažnu kosu, od korijena do vrhova i ostavite da djeluje jedan sat. Kako bi se bolje upilo, kosu zamotajte toplim peškirom. Nakon toga je operite na uobičajen način. Ponavljajte ovaj tretman svake sedmice, a u bademovo ulje možete dodati i ricinusovo ili maslinovo ulje.

Čvrsti nokti

Bademovo ulje, uz maslinovo, najučinkovitije je za njegu suhih i lomljivih noktiju. Ono ih ojačava, a kožicu oko noktiju omekšava i sprečava stvaranje zanoktica, kao i listanje noktiju uzrokovano isušivanjem.

Zaštita lica

Bademovo ulje odlično je sredstvo za skidanje šminke i za njegu kože lica. Na blaznicu nanesite malo vode i nekoliko kapi ulja te tako skinite šminku. Omekšava, hidratizira, štiti kožu od vanjskih utjecaja, sprečava perutanje i isušivanje kože, smanjuje upale i iritacije, pruža koži zdrav izgled i sjaj. Osim toga, pomaže u ujednačavanju tena.

Ljekovita svojstva

Osim primjene u kozmetici, bademovo ulje ima i jaka ljekovita svojstva. Ono ubrzava probavu, snižava holesterol, jača imunitet, opušta umorne mišiće, djeluje kao antialergik. Masaža bademovim uljem stari je lijek protiv hernije (kile), a ako se umasira na grudni koš, olakšava kašalj.


(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.